Pieţe emitente câştigătoare şi perdante în 2015

Statele Unite şi China sunt pieţele emitente de distanţă lungă care prezintă cele mai bune perspective de creştere în 2015 pentru destinaţiile europene, în conformitate cu previziunile făcute de European Travel Commission (ETC), organismul internaţional care reprezintă birourile naţionale de turism din 33 de ţări. În schimb, panorama este mai pesimistă pentru Rusia şi Brazilia.

În Statele Unite, accelerarea creşterii economice, aprecierea dolarului faţă de euro şi scăderea pretului biletelor de avion impulsionează călătoriile în străinătate, potrivit ETC.

În plus, se estimează că cheltuielile consumatorilor americani să crească în continuare în 2015 datorită îmbunătăţirii piaţa forţei de muncă şi creşterii PIB-ului ţării, aşa cum subliniază organismul citat.

ETC este, de asemenea, cu optimism piaţa emitentă chineză, care anul trecut a totalizat 26 de milioane de călătorii turistice spre destinaţii de distanţă lungă. Pentru acest an, ETC estimează că sosirile de turişti chinezi în Europa va creşte cu 6%.

 

Pieţele perdante

În schimb, turismul emitent rus este atins. Recesiunea economică, conflictul cu Ucraina, sancţiuniile economice şi slăbiciunea rublei au au fost nemiloase cu această piaţa emitentă.

În acest sens, marea majoritate a ţărilor membre ale ETC confirmă că în 2014 au înregistrat scăderi semnificative în sosirile de turişti ruşi, cu excepţia Serbiei, Marii Britanii, Islandei, Italiei, Muntenegrului, Turciei şi Ciprului.

Pentru 2015, ETC estimează că criza economică care afectează Rusia se reflectă într-o scădere a turismului tău emitent astfel încât “posibilitatea unei recuperări a fost amânată până în 2016“.

Alte pieţe care ar putea înregistra scăderi în 2015 sunt Brazilia şi Japonia, “ca o reflectare a situaţiei economice deteriorată”, aşa cum indică ETC.

 

Creştere în 2014

În 2014, sosirile de turişti internaţionali în Europa (inclusiv călătoriile între ţările europene) au crescut la o rată de 4%, în medie.

Evoluţia sosirilor de turişti străini şi înnoptările în destinaţiile europene. Tabel: European Travel Commission.

Evoluţia sosirilor de turişti străini şi înnoptările în destinaţiile europene. Tabel: European Travel Commission.

 

Riscuri în 2015

Până în 2015, această asociaţie estimează că rata de creştere a sosirilor în Vechiul Continent va fi ceva mai mică, între 2% şi 3%.

“După cinci ani de creştere economică sănătoasă, actualul scenariu geopolitic şi economic generează incertitudine cu privire la dezvoltarea viitoare a turismului în întreaga regiune europeană”, avertizează ETC.

În acest sens, ETC citează în ultimul său raport o serie de riscuri, printre care ameninţarea de noi atacuri teroriste în Europa, după evenimentele din Paris din luna ianuarie.

Pieţele emitente din Asia, unde siguranţa sa este un factor cheie în luarea deciziilor de călătorie, precum şi Statele Unite, ar putea fi deosebit de vulnerabile la o creştere a tensiunilor”.

 

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply