Peru utilizează drone pentru conservarea patrimoniului său istoric

Peru, o destinaţie foarte cunoscută pentru patrimoniul său istoric mare, utilizează drone pentru a înregistra şi proteja siturile arheologice de daune climatice şi umane.

Utilizarea acestor aeronave a permis până acum înregistrarea a 375 de situri arheologice, care reprezintă 63,5% dintre cele aflate în oraşul Lima, cea mai mare parte pierdute printre clădirile şi străzile unui oraş de mai mult de nouă milioane de locuitori.

În timp ce o aeronava fără pilot survolează un trunchi de piramidă pre-hispanica, în cartierul San Borja din Lima, coordinatorul zonei de fotogrammetrie al Ministerului de Cultura, aldo Watanave, povesteşte agenţiei Efe cât de greu era de făcut un registru de situri arheologice atunci când nu aveau drone.

“Înainte, pentru a obţine fotografii din aer, eram nevoiţi să consultăm registrele de fotografii aeriene din anii cincizeci, şaizeci şi şaptezeci; sau trebuia să aşteptăm ca un satelit să treacă printr-o anumită zonă şi să facă o fotografie”, a spus el.

El aminteşte, de asemenea, orele lungi pe care echipa Ministerului Culturii le investea pentru a obţine hărtţ la scară şi tridimensionale (3D) ale unui sit arheologic.

Perú usa drones para conservar su patrimonio histórico #shu#

Peru utilizează drone pentru conservarea patrimoniului său istoric. Imagine Shutterstock.

La aproape trei ani de la începerea proiectului, deja sunt nouă drone care se află la dispozitia echipei de arheologie pentru munca de înregistrare, care se face în fiecare zi.

Flota este formată din patru drone octocopter (opt elice), concepute pentru a realiza fotografii şi alţi cinci cuatricopteri (de patru elice) pentru video.

Watanabe a declarat că modul traditţonal pentru a obţine o hartă dura două sau trei zile, iar acum aceasta poate fi obţinută “în cateva minute”.

Octocoperii au o autonomie de zbor de până la un kilometru distanţă în jurul centrului de comandă şi pot rămâne în aer până la douăsprezece minute, ceea ce le-a permis să fotografieze numeroase situri arheologice, cunoscute sub numele “huacas”, care există în Lima.

 

Detectarea riscurilor

În Cajamarquilla, cea mai mare cetate de noroi de pe coasta peruană centrală, care a fost construită între 600 şi 730 d.Hr, dronele au detectat depozite de deşeuri la marginea drumului.

În lupta pentru păstrarea patrimoniului arhitectural, dispozitivile pot detecta, de asemenea, daunele cauzate de oamenii care intră ilegal în siturile arheologice şi să ia măsuri preventive împotriva fenomenelor climatice, cum ar fi “El Niño”.

“În nordul Peruului am obţinut informaţii privind conservarea siturilor arheologice şi am obţinut date cu privire la modul în care s-ar mişca apa în anumite zone din complexul arheologic”, explică Watanave.

Înregistrările fotografice şi video surprinse de drone oferă, de asemenea, oportunitatea de a redescoperi siturile arheologice de multe ori pierdute în mijlocul Limei.

Este suficient să accesezi site-ului Dronelor în Arheologie al Ministerului de Cultură, în care sunt prezentate companii, clipuri video interactive şi hărţi în 3D pentru a cunoaşte de aproape bogăţia arhitecturală a vechiului Peru.

“Persoanele vorbesc mereu de Machu Picchu, dar acum, cu aceste informaţii care sunt recuperate, putem arăta că există alte situri arheologice din Peru, în care pot fi cunoscute la aproape zeci de mii de ani de istorie pe care le avem”, a conchis expertul. A se vedea, de asemenea, Dronele aterizează în turism.

 

 

Sursă: hosteltur.com

 

Leave a Reply