Paşaport obligatoriu pentru câini, pisici şi dihori domestici

Începând cu data de 29 decembrie intră în vigoare noua legislaţie pentru transportul animalelor de companie în Uniunea Europeană (UE), în conformitate cu modificările aduse directivei 576/2013, care fusese aprobată în iunie 2013. Comisia Europeană (CE) a afirmat că modificările vizează doar câinii, pisicile şi dihorii domestici, şi sunt destinate creşterii nivelului de respectare a legislaţiei şi îmbunătăţirea securităţii.

Autorităţile spun că dacă animalele de companie au deja un paşaport, nu este necesar să se obţină altul nou.

Principalele cerinţe ale reglementărilor sunt menţinute. Toţi câinii, pisicile şi dihorii de companie care călătoresc cu stăpânul lor vor avea nevoie de:

  • Microchip
  • Vaccinarea împotriva rabiei
  • Paşaportul pentru animale trebuie să fie eliberat de către un veterinar autorizat (sau cerificat dintr-o ţară terţă eliberat de către un veterinar oficial)
  • Trebuie respectată o perioadă de aşteptare după prima vaccinare şi înainte de a călători de 21 de zile dacă se călătoreşte din altă ţară UE sau dintr-o terţă ţară din afara UE

Principalele modificări afectează propietarii de animale de companie care nu au paşaport pentru animale, aşa că vor trebui să obţină noul document care va fi introdus începând cu 29 decembrie al acestui an.

Dacă animalul de companie are deja un paşaport un este necesară obţinerea altuia nou.

Dacă animalul de companie are deja un paşaport un este necesară obţinerea altuia nou.

Paşapoartele existente rămân valabile pentru întreaga viaţă a animalului şi trebuie să conţină informaţiile necesare cu privire la microchip sau vaccinare.

 

Controale pe întreg teritoriul UE

Dacă se călătoreşte cu mascote în UE, autorităţile comunitare vor putea cere paşaportul animalului la sosirea pe aeroport sau port pentru intrarea în alte ţări, deoarece, potrivit legislaţiei, guvernele sunt obligate să exercite un control şi să facă anumite verificări cu privire la deplasările animalelor de companie pe teritoriul Comunităţii Europene.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply