Oraşele cu cea mai mare creştere a investiţiilor pe cameră din Europa

Hotelurile europene au trăit în 2014 al cincilea an consecutiv de creştere a valorii, cu hotelurile din Marea Britanie şi sudul continentului înregistrând cele mai mari creşteri, conform European Hotel Valuation Index 2015 publicat de firma de consultanţă HVS. Dintre capitalele cu cele mai mari creşteri iasă în evidenţă Madrid, cu o creştere de 14% faţă de datele de anul trecut.

După Madrid, cu a doua cea mai mare creştere, se află Manchester cu o creştere de 13,5% faţă de anul precedent ajungând la 167.510 euro pe cameră, datorită în mare parte absenţei unor noi hoteluri în oraş, o situaţie care probabil se va schimba, pentru că este programată deschiderea a 2.000 de camere noi până 2017.

Madrid. #shu#

Madrid. Imagine Shutterstock.

 

Împreună cu Manchester alte oraşe, cum ar fi Birmingham, de asemenea cu o creştere de două cifre, au beneficiat, potrivit lui Heavey, de “îmbunătăţirea perfomanţei hoteliere şi cresterea interesului investitorilor“.

Dublin se află pe locul al treilea în top cu o creştere de 13%, la 203.000 de euro pe cameră. Pe măsură ce băncile irlandeze s-au recuperat din recesiune, preţurile propietăţilor au crescut cu 25% în ultimul an.

Bucureşti se află în această listă pe locul 21, cu o creştere 5,9%, aceeaşi creştere înregistrată şi de Atena. Dar în ceea ce priveşte Hotel Index Valuation, Bucureşti este pe locul 30.

Indicele HVS relvă încă un an că cele mai scumpe camere de hotel din Europa în ceea ce priveşte investiţia necesară pentru a le dobândi rămân Paris (703.395 de euro), Londra (678.222 de euro), Zürich (534.646 de euro), cu mult peste media europeană de 246.641 de euro.

Această tendinţă de creştere a evaluării se va menţine în viitor, aşa cum a afirmat co-autoarea studiului şi directorul HVS London, Sophie Perret. Şi, adaugă ea, “există o reducere clară a diferenţei care în ultimii ani a separat pieţele prioritare de acele oraşe care înainte nu erau considerate locuri interesante pentru investiţii de către majoritatea agenţilor. În timp ce capitale precum Paris sau Londra vor continua să nu fie accesibile pentru mulţi, hotelurile din oraşele germane continuă să ofere oportunităţi bune şi pieţele din sudul Europei trec cu siguranţă printr-un moment bun”.

 

Cele mai mari scăderi

Ca turbulenţele politice din Rusia continuă, nu este surprinzător faptul că marile oraşe din ţară se confruntă cu cele mai mari scăderi de valoare în hoteluri, de 38% în cazul Moscovei şi de 32% în Sankt Petesburg.

Sofia rămâne pe ultima poziţie a clasamentului, cu o valoare pe cameră de 99.902 de euro, urmată de Bratislava (104.161 de euro) şi Tallin (109.273 de euro).

HVS 2015 European Hotel Valuation Indexpdf_image

 

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply