OMT estimează peste 500 de milioane de călătorii în străinătate între mai şi august

Mai mult de 500 de milioane de turişti din întreaga lume au călătorit în străinătate în timpul sezonului estival, între lunile mai şi august, potrivit Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), care subliniază că acestea sunt cele mai bune perspective pentru această perioadă din 2007, anul de dinainte de criză.

Conform celor mai recente rezultate ale indicelui OMT de încredere în turism, cu rezultate preliminare, perspectivele pentru această perioada rămân favorabile cu un comportament “pozitiv” în toate regiunile şi domeniile de activitate. Cererea pentru sezonul de vârf estival în emisfera nordică reprezintă 41% din totalul sosirilor de turişti internaţionali înregistraţi într-un an.

OMT subliniază faptul că rezervările mondiale au crescut cu 5%, datorită cererii puternice de zboruri interne (+7%), precum şi cresterii continue a traficului internaţional (+4%). Pe regiuni, rezervările aeriene au crescut mai ales în Asia şi Pacific, în America şi Europa, în timp ce rezervările de zboruri spre Africa şi Orientul Mijlociu sau din aceste regiuni au fost mai slabe.

 

Cu între 3% şi 4% mai mult

Conform estimărilor avansate de OMT, este de aşteptat ca sosirile turistice internaţionale la nivel mondial să crească între 3% şi 4% pentru tot anul 2015. Aceste estimări rămân în conformitate cu previziunile pe termen lung efectuate de OMT cu o creştere estimată de 3,8% pentru perioada 2010-2020, după finalizarea anului 2014 cu o creştere de 4,3% peste rata prevăzută.

Acestea corespund, de asemenea, cu creşterea de 4%a sosirilor turistice înregistrate la nivel mondial în primele patru luni ale anului 2015, ajungând la un total de 332 de milioane de călători, în conformitate cu cel mai recent barometru elaborat de OMT. Astfel, este consolidat trendul ascendent al turismului internaţional din ultimii ani, cu o creştere medie de 4,5% pe an, ca şi medie din 2010.

“Această  creştere evidenţiază că turismul este un sector economic surprinzător de rezistent, care contribuie din ce în ce mai mult la dezvoltarea multor ţări din lume. Pentru guvernele naţionale, acesta este un memento că turismul poate fi soluţia atunci când este vorba de promovarea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă”, a asigurat secretarul general al OMT, Taleb Rifai.

 

America şi Asia, cu cea mai mare creştere

Desi creşterea s-a extins în mod egal în toate regiunile, sunt destinaţiile din America şi Asia-Pacific, cele care au înregistrat o creştere mai mare, cu creşteri de între 6% şi 4%, respectiv. Dintre acestea, iasă în evidenţă America de Sud (+8%) şi Caraibe (+7%). Cererea puternică a pieţei emitente din Statele Unite a dus la aceste rezultate bune, cu 20 de milioane de turişti care au călătorit din SUA în străinătate doar în luna aprilie, cu 7% mai mulţi.

Regiunea Asia şi Pacific şi-a consolidat creşterea din ultimii ani, cu Oceania (+8%) şi nord-estul Asiei (+5%) în frunte. Asia de Sud-Est (+3%) a obţinut rezultate moderate în aceste patru luni, deoarece la creşterea Thailandei (+25%) s-a adăugat scăderea din alte destinaţii. Europa, cea mai vizitată regiune din lume, a înregistrat o creştere de 5% a turiştilor săi în luna aprilie, cu o revenire semnificativă a sosirilor din Europa Centrală şi de Est (+7%) comparativ cu 2014, ca urmare a conflictului din Ucraina şi încetinirii economiei ruse.

În Europa Meridională Mediteraneană (+5%) s-a înregistrat o creştere puternică, în pofida faptului că acestea sunt luni de extrasezon în multe destinaţii, şi de o creştere de 4% în Europa de Vest şi Europa de Nord pentru destinaţiile sporturilor de iarnă. Între timp, turismul internaţional în Africa a scăzut cu 6%, comparativ cu creşterea de 4% a sosirilor turistice în Orientul Mijlociu, dar OMT face apel la “prudenţă” atunci când sunt analizate aceste date, deoarece disponibilitatea lor este limitată.

 

Sursă: hosteltur.com

 

 

Leave a Reply