O zona de teste nucleare va fi deschisă turismului

O zonă din Australia de Sud, care a fost folosită pentru a testa arme atomice de către Marea Britanie în deceniul 1950 a fost returnată aborigenilor locali, care doresc acum să deschidă acea zona turismului.

Potrivit ziarului The Dailiy Telegraph, au fost detonate şapte bombe nucleare în zona cunoscută sub numele de Maralinga în anii ’50 ai secolului trecut.

Deja în deceniul 1990, Marea Britanie a finanţat curăţarea de deşeuri radioctive în zonă, procesul care a fost completat în 2000.

Un tribu aborigen al locului, cunoscut sub numele Tjarutja, care a populat zona, au fost forţaţi să abandoneze zona, dar nu au mers suficient de departe, pentru ca zeci dintre ei au murit ani mai târziu de cancer după ce au fost radiaţi.

Câmpul de proble nucleare va fi retrocedat aborigenilor. #shu#

Câmpul de proble nucleare va fi retrocedat aborigenilor. Imagine Shutterstock.

 

Potrivit guvernului australian, decontaminarea radioactivă a zonei a fost eficace: “O persoană ar trebui să mânânce o bucată din solul locurilor unde au avut loc exploziile, de trei ori pe zi timp de trei săptămâni, înainte de a avea simptome de boală”, a spus ministrul australian al Apărării.

Aborigenii şi-au exprimat intenţia lor de a folosi acum terenurile recuperate aşa că le vor deschide turismului, inclusiv vizitelor la locurile unde au fost detonate bombele nucleare.

Vizitele vor fi sigure atât timp cât vizitatorii sunt însoţiţi de un ghid local, a manifestat un purtător de cuvânt al acestui trib aborigen.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply