Noua listă neagră a companiilor interzise în Uniunea Europeană

La doar câteva zile după adoptarea unei noi strategii în domeniul aviaţiei pentru Europa, Comisia Europeană (CE) a actualizat lista de siguranţă a aviaţiei europene, cunoscută mai mult ca “lista neagră de companii“, care au interdicţia de exploatare sau restricţii operaţionale în Uniunea Europeană (UE) pentru că nu îndeplinesc standardele cerute de Bruxelles, în acest domeniu. Din documentul, publicat vinerea trecută, iasă compania din Kazahstan Air Astana, dar intră Iraqi Airways. În plus, rămân 220 de operatori din 20 de ţări şi şapte care pot zbura doar cu anumite aeronave din flota sa. Totalul companiilor aeriene interzise în spaţiul aerian al UE ajunge la 230.

Comisia Europeană subliniază faptul că această listă “este esenţială pentru a garanta cetăţenilor europeni cel mai înalt nivel de siguranţă al aviaţiei, o prioritate de top a executivului UE. În plus, acesta completează noul regim de autorizare pentru operatorii din ţări terţe, care este introdus treptat din iunie 2015 şi va stimula şi mai mult siguranţa aviaţiei prin reducerea birocraţiei.

Noua listă neagră a companiilor interzise în Uniunea Europeană

Noua listă neagră a companiilor interzise în Uniunea Europeană

De pe asa-umita oficial Lista de Siguranţă a Aviaţiei UE au fost scoase interdicţiile pentru compania naţională din Kazahstan, cu sediul în Astana, Air Astana, ale căror operaţiuni în UE au fost restrânse din 2009. Compania aeriană, cu sediul în Aeroportul din Astana şi este deţinută în proporţie de 51% de Guvernul kazah şi de 49% de compania britanică BAE Systems. Pe de altă parte, adaugă Iraqi Airways pentru preocupările legate de securitatea slabă a operaţiunilor sale. Cunoscută şi cu numele de Air Iraq, este compania naţională a Irakului, care este compania naţionala din Irak, cu sediul principal în Aeroportul Internaţional din Bagdad, şi este una dintre cele mai vechi companii aeriene din Orientul Mijlociu.

Comisarul european pentru Transporturi, Violeta Bulc, a spus că “a oferi cel mai înalt nivel de siguranţă aeriană pentru cetăeni este una dintre priorităţile Comisiei. Luni am actualizat normele de Siguranţă a Aviaţiei în UE. Am putut să ştergem de pe listă Air Astana după şase ani de muncă. Cu toate acestea, în interesul cetăţenilor europeni, suntem obligaţi să menţinem alte companii din Kazahstan în lista şi a adăuga Iraqi Airways.

Bulc a afirmat că “în acest moment, nicio companie aeriană din Thailanda nu a fost adăugată pe lista de Siguranţă a Aviaţiei în acest moment. Comisia şi Agenţia de Siguranţă Aeriană Europeană (EASA) sunt dispuse să continue să lucreze cu autorităţile thailandeze pentru a îmbunătăţi siguranţa aviaţiei în ţară“. Cu toate acestea, ea a avertizat că ambele agenţii va monitoriza îndeaproape evoluţiile viitoare şi, “dacă protecţia pasagerilor de transport aerian faţă de riscurile de siguranţă necesită acest lucru, Comisia ar putea să propuna una sau mai multe companii din Thailanda pe Lista de Siguranţă a Aviaţiei”.

Lista de Siguranţă a Aviaţiei a UE actualizată, publicată vinerea trecută, include toate companiile aeriene, un total de 228, certificate în 20 de state. CE afirmă că această situaţie persistă din cauza “lipsei de supraveghere a autorităţilor de aviaţiei din aceste ţări: Afganistan, Angola (cu excepţia unei companii aeriene care operează sub restricţii şi conditii), Benin, Republica Congo, Republica Democratică Congo, Dijbouti, Guinea Ecuatorială, Eritrea, Gabon (cu excepţia celor 2 companii aeriene care operează sub restricţii şi condiţii), Indonezia (cu exceptia a 4 companii aeriene), Kazahstan (cu excepţia a Air Astana, care a fost scoasă în prezent), Republica Kargazstan, Liberia, Libia, Mozambique, Nepal, Sao Tome şi Principe, Sierra Leone, Sudan şi Zambia.

În plus, lista include şi două companii aeriene individuale, bazate pe problemele de siguranţă cu aceste companii aeriene: Airways Irak (Irak) şi Blue Wing Airlines (Surinam), aducând totalul general al companiilor aeriene interzise în spatiul aerian din UE ajunge la 230.

Lista include, de asemenea, şapte companii aeriene, care sunt supuse unor restricţii de exploatare. Aceste companii pot zbura în UE cu tipuri de avioane specifice: Afrijet şi SN2AG din Gabon; Air Koryo din Republica Populară Democrată Coreeană; Iran Air din Iran; TAAG Angola Airlines şi Air Madagascar.

 

pdf_imageLista neagră a UE de companii aeriene nesigure

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply