Muzeele interzic stick-ul pentru a face selfie-uri şi…au dreptate

Analiză/ Mai multe muzee din diferite oraşe din lume (New York, Amsterdam…) au început să interzică utlizarea celui mai recent gadget la modă pentru a face un selfie, un stick extensibil, considerând că acest dispozitiv compromite securitatea operelor expuse. Dar dezbaterea merge dincolo de utilizarea acestui dispozitiv: există riscul de a transforma arta în ceva banal dacă toată lumea trece prin sălile muzeelor făcându-şi fotografii lângă opere faimoase?

Adevărul este ca slefie stick-ului a fost unul dintre cadourile stea de ultimul Craciun şi din ce în mai frecvent să vezi persoane că utilizează acest dispozitiv pentru a face o fotografii în faţa monumentelor, peisaje, etc.

Dar stick-urile au început să intre, de asemenea, în acele muzee care permit vizitatorilor să facă fotografii şi cu ele s-a declanşat alarma în rândul funcţionarilor de securitate şi conservatori.

Muzeele interzic stick-ul pentru a face selfie-uri. #shu#

Muzeele interzic stick-ul pentru a face selfie-uri. Imagine Shutterstock.

 

“Există ceva cu adevărat eroic din partea celor mai importante muzee din New York (inclusiv Muzeul de Artă Modernă) când au decis să interzică acest instrument al diavolului“, explică criticul cultural Jonathan Jones în sectiunea sa de artă a ziarului britanic The Guardian.

“Muzeele care iau această poziţie îndrăzneaţă împotriva timpurilor moderne spun că aceste stick-uri sunt periculoase pentru operele de artă (imaginaţi-vă că cineva încearcă să-şi facă un selfie lângă o operă a lui Van Gogh, întorcând stick-ul în mod stângaci şi zgâriind tabloul), şi cu siguranţă au dreptate”, spune el.

În plus faţă de New York, muzeele Hermitage şi Stedelijk din Amsterdam au interzis, de asemenea, selfie-stick-ul. Şi este posibil ca măsura să fie imitată în curând de alte centre culturale.

Interzicerea este oarecum şocantă sau poate este rezultatul succesului, având în vedere că multe muzee au ridicat interdicţia de a face fotografii acum câteva decenii şi chiar încurajează vizitatorii să-şi facă selfie-uri.

De fapt, a fost creată o iniţiativă #MuseumSelfie Day. Următoarea zi a selfie-urilor în muzee va fi 20 ianuarie 2016.

“În muzeul nostru, fotografierea este permisă, dar fără flash, iar imaginile sunt difuzate în întreaga lume prin intermediul reţelelor sociale. Nu are prea mult sens să interzici oamenilor să facă poze cu tablourile, dacă aceleaşi imagini sunt deja pe internet”, explică Elena Benarroch, purtătorul de cuvânt al Muzeului Thyssen din Madrid, în declaraţiile sale pentru ziarul Hosteltur.

Pentru moment, Thyssen nu a interzis selfie-stick-urile, “dar, dacă mai târziu am face acest lucru ar fi pentru a asigura siguranţa lucrărilor. De regulă, dacă detectăm că există vreun risc, acesta este evitat. De exemplu, în săli nu pot fi utilizate pixuri. Măsurile pentru a asigura conservarea operelor de artă sunt peste difuzie”, adaugă Benarroch.

 

Dezbaterea este deschisă

Dar dincolo de utilizarea stick-ului, slefie-urile în muzee au devenit controversate.

A se vedea, de asemenea, articolele publicate de The New York Times (Museum Rules: Talk Softly, and Carry No Selfie Stick); de The Huffington Post (Museum Selfie-ishness); sau de Mashable (Museum take aim at latest treat to priceless atwork: Selfie sticks).

De fapt, numeroase muzee din întreaga lume încă interzic fotografiile în interiorul diferitelor zone: siguranţa, drepturi de autor, evitarea aglomeraţiei în faţa operelor de artă, asigurarea calmului şi linistii în timpul vizitei …

De exemplu, Muzeul Prado interzice fotografierea. “Acest lucru este permis numai într-o zonă, holul Jeronimos, în cazul în care vizitatorii doresc să aibă un suvenir al trecerii lor prin muzeu. Dar, în acest moment nu se ia în considerare acordarea permisiunii de a face fotografii în interiorul sălilor”, a explicat purtătorul de cuvânt al muzeului.

De fapt, unii critici şi profesionişti din sectorul culturii le pare rău că, cu atât de mulţi vizitatori făcând selfie-uri din pur narcisism lângă tablouri faimoase, muzeele risca să devină parcuri tematice.

Alţii susţin, însă, că arta trebuie să evolueze şi să se deschidă mai mult societăţii şi noilor tendinţe. Dezbaterea este servită.

 

O analiză de Xavier Canalis hosteltur.com

One comment

  1. […] Walt Disney se alătura astfel unei liste de parcuri de atracţii, care restricţionează utilizarea acestui accesoriu din motive de siguranţă, pe lângă alte centre de leisure, cum ar fi muzee, având în vedere ca aceste bastoane extensible compromit siguranţa lucrărilor expuse, aşa cum am informat în Muzeele interzic stick-ul pentru a face selfie-uri şi…au dreptate. […]

Leave a Reply