Shadow

Mordashov a transferat o parte din acțiunile sale TUI pentru a evita sancțiunile

Săptămâna trecută, principalul acționar al TUI Group, omul de afaceri rus Alexei Mordashov, și-a dat demisia din funcția sa din Consiliul de Supraveghere al TUI, a cărui membru era unul dintre cei 20 de membri ai săi, după ce a aflat de sancțiunile pe care Uniunea Europeană i le-a impus. Înainte, magnatul transferase o parte din acțiunile sale din grup companiei sale de investiții ruse pentru a evita acele sancțiuni impuse de UE oamenilor de afaceri ruși. TUI explică faptul că a fost informat că Unifirm Limited, o companie a lui Mordashov prin care deține 34% din cel mai mare grup turistic european, a transferat 4,13% din titluri către Servergroup, vehiculul rusesc de investiții al finanțatorului. În acelasi timp, Mordashov și-a vândut acțiunile Unifirm către Ondero Ltd, o companie situată într-un paradis fiscal. 

Potrivit notificării primite de TUI AG, tranzacția către Severgroup a avut loc pe 28 februarie 2022, la doar patru zile după începerea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, iar în aceeași zi s-a aflat că Mordashov se află pe lista oligarhilor sancționați de Uniunea Europeană. TUI a detaliat săptămâna trecută că sancțiunile UE l-au împiedicat pe Mordashov să aibă acces la acțiunile TUI Group.

Operațiunea este evaluată la 1,4 miliarde de dolari (1,270 de milioane de euro), potrivit Bloomberg. Severgroup este o societate de investiții private fondată în 1993, care realizează investiții pe termen lung și gestionează activele în numele lui Alexey Mordashov, potrivit companiei.

Astfel, Servergroup ar deține în prezent, cu această participația Unifirm Limited in TUI AG ar fi scăzut la 29,87%. 

Grupul mai comunică faptul că Mordashov i-a notificat ca filialele sale KN-Holding LLC și Rayglow Limited au vândut restul participațiilor în Unifirm Limited, cu sediul în Cipru, către Ondero Limited. Un purtător de cuvant al TUI AG a spus că nu știe cine sunt acționarii sau proprietarii Ondero Ltd, potrivit TTG.

Bloomberg subliniază însă că Ondero Ltd este o companie cu sediul în Insulele Virgine Britanice, considerată un paradis fiscal.

Fotografia oficială a unei întâlniri guvernamentale a sectorului industrial cu Președinția Rusiei (Kremlin.ru).

Ca urmare a războiului, de luni 28 februarie, Bruxelles-ul a emis sancțiuni împotriva numeroși reprezentanți ai economiei ruse, printre care și lui Mordashov, care este de 15 ani acționar al TUI AG împotriva, timp în care a sporit progresiv participarea acestora la compania. Tocmai în perioada pandemiei, și-a arătat sprijinul pentru grup prin creșterea investițiilor împreună cu instituțiile germane.

Prin restul acționarilor gigantului german se numără Riu Hotels, cu 2,4%, în timp ce investitorii privați au 34,6% și instuțiile 29%. 

De la TUI au precizat săptămâna trecută că Mordashov deține mai mult de o treime din campanie, dar alte două treimi acționari sunt din Germania, Regatul Unit, alte țări UE sau Statele Unite, pe lângă prezența fondurilor de investiții.

Mai multe informații despre operatorul de turism și conflict:

Milionarul rus Mordashov părăsește Consiliul de Supraveghere al TUI Group

TUI ajustează rutele și croazierele deși nu are operatori în Rusia sau Ucraina

Un alt director rus părăsește Consiliul de Supraveghere al TUI

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.