Shadow

Mega-investiții hoteliere (și partea lor întunecată) în Golful Persic

Proiectele hoteliere derulate în mai multe țări arabe din Golful Persic adaugă o investiție de aproximativ 24 de miliarde de euro și vor adăuga 75.900 de camere noi în perioada 2021-2024. Acest lucru este dezvăluit într-un raport prezentat în cadrul conferinței The Arabian & African Hospitality Investment Conference (AHIC) care a avut loc anul trecut în septembrie la Dubai. Cu toate acestea, organizații precum Confederația Sindicală Internațională și Amnesty International denunță că boom-ul construcțiilor din regiunea Golfului se bazează pe „kafala”, un sistem de relații de muncă care încalcă drepturile a mii de muncitori și care este considerat semi-sclavie. 

Noii investiții anunțate în plină pandemie

Dintre acele investiții aflate în derulare, care însumează 24 de miliarde de euro în total, trebuie menționat că 3 miliarde de euro corespund unor noi proiecte hoteliere anunțate în ultimele 18 luni, în plină pandemie, după cum a explicat Ed James, director de analize al companiei Meed Projects, una dintre companiile co-organizatoare ale AHIC.

„Acest lucru indică faptul că investitorii se așteaptă ca piața să revină la normal în următorii doi-trei ani, când noi proiecte sunt gata să se deschidă”, spune Ed James.

Noile investiții anuntate în ultima jumătate de an sunt localizate în principal în Arabia Saudită (inclusiv noi faze ale proiectului Jabal Omar, la Mecca), în Emiratele Arabe Unite (proiectul Jewel of the Creek) și Qatar (proiectul Qetafain Island North).

Reprezentare virtuală a unuia dintre resorturile turistice promovate de The Red Sea Development Company.

Arabia Saudită: 40.000 de camere noi

Pe termen lung, cea mai mare parte a investițiilor hoteliere planificate în regiune se concentrează în „gigaproiectele” promovate de Arabia Saudită precum The Red Sea Project, NEOM, Amaala, Diriyah Gate sau Al-Ula, printre altele.

Astfel, Arabia Saudită va adăuga 40.000 de noi camere de hotel, în conformitate cu obiectivul de „diversificare a economiei sale pentru a deveni un jucător de top pe segmentul de lux”, spune Ed James.

La sfârșitul lunii octombrie, compania promotoare The Red Sea Development Company (TRSDC) a anunțat semnarea a nouă acorduri de management al afacerilor cu branduri internaționale de hoteluri pentru a opera resorturi în prima fază de dezvoltare a acestui gigaproiect.

„Aceste firme hoteliere se vor ocupa de administarea a 9 din cele 16 proprietăți care se dezvoltă în prima fază și care, împreună, reprezintă peste 1.700 de chei de hotel din totalul de 3.000 planificate în prima fază”, a explicat compania, condusă de guvernul saudit.

„Printre aceste acorduri se numără Edition Hotels și St Regis Hotels & Resorts, care fac parte din Marriott International; Fairmont Hotel & Resorts, Raffles Hotels & Resorts și SLS Hotels Residences, care aparțin grupului global de hoteluri Accor; Grand Hyatt, aparținând Hyatt Hotels Corporation; Internacontinental Hotels & Resorts și Six Senses, care face parte din InterContinental Hotels Group (IHG); și Jumeirah Hotels & Resorts, o companie globală de hoteluri de lux”, a informat promotorul proiectului Mării Roșii.

Un alt proiect remarcabil este hotelul Desert Rock:

Acesta va fi hotelul super-lux din interiorul unui munte în deșert

The Red Sea Development Company este o societate pe acțiuni deținută de Fondul Public de Investiții (PIF) al Arabiei Saudite. „TRSDC a fost creat pentru a promova dezvoltarea The Red Sea Project, o destinație turistică de lux și sustenabilă, care va stabili noi standarde în ceea ce privește dezvoltarea și va plasa Arabia Saudită pe harta turistică mondială”, potrivit acestei companii

O imagine a Qatarului. Fotografie: chris clark de pe Pexels.

Qatar: 100 de hoteluri noi în curs

O altă țară din regiune în care se fac investiții milionare este Qatar, care va organiza Cupa Mondială de Fotbal în 2022 și unde sunt deja 183 de hoteluri cu peste 21.000 de camere.

„În prezent, se construiesc peste 100 de hoteluri și apartamente hoteliere, dintre care unele vor fi finalizate la timp pentru Cupa Mondială FIFA 2022”, explică Kristina Bagteliya, Manager Regional al Qatar Turism.

După cum adaugă acest purtător de cuvânt, „este în curs de desfășurare o strategie amplă de dezvoltare a turismului care include deschidere de noi complexe turistice, hoteluri și apartamente hoteliere, care vor satisface nevoile tuturor bugetelor și vor completa gama de proprietăți existente”.

„Strategia se bazează pe obiectivul de a depăși sase milioane de vizitatori internaționali pe an până în 2030, triplând nivelurile din 2019 și făcând din Qatar destinația cu cea mai rapidă creștere din Orientul Mijlociu”, spune Kristina Bagateliya.

„Un astfel de exemplu este Katara Hospitality, un proprietar, dezvoltator și operator global de hoteluri cu sediul în Qatar. Portofoliul său a crescut pentru a include 42 de hoteluri deținute și/sau administrate. Compania este acum concentrată pe atingerea obiectivului de 60 de hoteluri în portofoliul său pentru 2030„, adaugă reprezentantul Qatar Turism.

În ceea ce privește noile hoteluri care își vor deschide în curând ușile în Qatar, cele mai importante sunt Raffles & Fairmont din Lusail City, cu 542 de camere, care se vor deschide în 2022; Place Vendome, care va avea cinci hoteluri de lux, un centru comercial cu 580 de magazine și zone de agrement; Pullman Doha West Bay; JW Marriott Best Way; Hotelul Steigenberger.

Cum funcționează sistemul „kafala”

Totuși boom-ul în construcția de hoteluri de lux, apartamente, parcuri tematice, centre comerciale și stadioane de fotbal din țăile arabe din Golful Persic este susținut nu numai de petrodolari, ci și de un sistem pervers de relații de muncă cunoscut sub numele de „kafala„, potrivit unor organizații precum Amnesty International sau Confederația Internațională a Sindicatelor (CSI).

În cadrul sistemului „kafala” muncitorii străini necalificați angajați în construcții, ospitalitate, treburi casnice, etc. (în principal din țări precum India, Pakistan, Bangladesh, Nepal, Indonezia sau Filipine) trebuie să predea pașapoartele și vizele unei companii locale. Dacă vor să-și schimbe locul de muncă sau să abandoneze țara, trebuie să ceară permisul de la angajator, astfel că acesta ar putea profita de poziția sa dominantă cu o impunitate aproape totală.

Anul trecut, Qatar s-a angajat să desființeze un astfel de sistem și să stabilească un salariu minim. „Aproximativ 400.000 de muncitori migranți din Qatar vor beneficia de creșteri salariale de 33%. Salariul minim din Qatar de 494 de dolari, inclusiv hrană și cazare, va acoperi toți muncitorii, inclusiv cei domestici”, potrivit Confederației Internaționale a Sindicatelor.

„Alte țări din Golf ar trebui să urmeze exemplul Qatarului, stabilind un salariu minim și regularizându-și sistemele de relații de muncă, inclusiv dezmembrarea sistemului kafala” a adăugat sindicatul într-un comunicat public din august 2020.

Amnesty International: Vechile practici abuzive au reapărut

Totusi, la data de 15 noiembrie, Amnesty International a reamintit că „la un an până la Cupa Mondială FIFA din 2022, Qatarul rămâne fără timp pentru a-și îndeplini promisiunea de a desființa sistemul de sponsorizare kafala și de a îmbunătăți protecția muncii migranților”.

„Schimbările au fost paralizate timp de un an și vechile practici abuzive au reapărut, recuperând cele mai rele elemente ale kafalei și subminând unele dintre reformele recente. Pentru mulți muncitori migranți din țară, realitatea de zi cu zi rămâne dură, în ciuda modificărilor legale pe care le-au introdus în 2017″, spune Amnesty International”.

După cum își amintește organizația care veghează asupra drepturilor omului, „în august 2020, Qatarul a adoptat două legi pentru a elimina restricțiile care impiedicau muncitorii migranți să părăsească țara și să își schimbe locul de muncă fără permisul firmei angajatoare. Aplicate în mod corect, aceste legi ar putea reprezenta o lovitură dură sistemului kafala, care continuă să lege muncitorii migranți de angajatorii lor”.

În prezent, kafala este încă în vigoare în țări precum Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Kuweit și Oman.

 

Sursă: hosteltur.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.