Marocul estimează că va depăşi 11 milioane de turişti străini în 2015

Maroc a finalizat anul 2014 cu aproximativ 10,4 milioane de turişti străini, cu 3% mai mult decât în anul precedent, aşa cum a afirmat ministrul Turismului, Lahcen Haddad, dar sub ţinta de 11 milioane. El explică faptul că sectorul a înregistrat o performanţă bună între ianuarie şi septembrie, cu o creştere de 10%, dar în ultimul trimestru a avut loc o scădere a călătorului francez, principala sa piaţă sursă.

Ultimul trimestru al anului 2014 a redus din strălucirea bunei performanţe pe care o înregistrase sectorul turismului în lunile precedent în Maroc. Deplasările turiştilor francezi s-au înjumătăţit în luna octombrie datorită averitzărilor Franţei cu privire la riscurile de a călători în Maghreb din cauza ameninţărilor teroriste, după asasinarea ghidului Hervé Gourdel în Algeria în mâinile unui grup jihadist.

Cu toate acestea, într-un interviu acordat ziarului Hosteltur în timpul ultimei ediţii a Fitur, târgul de turism de la Madrid, ministrul şi-a exprimat încrederea că va avea loc o schimbare de tendinţă în piaţa franceză. El se aşteaptă ca această piaţă să se recupereze începând cu luna martie sau aprilie. El asigură că “Marocul este o ţară sigură, unde exită pace şi toleranţă“. El afirmă că ţara a rămas în afara instabilităţii care a afectat Africa de Nord, referindu-se la aşa-numita primăvara arabă, care a avut epicentrul în Egipt.

Lahcen Haddad explică fatul că rezervările pentru acest an din alte pieţe, cum ar fi Germania, Marea Britanie, Italia sau Spania, merg foarte bine. El speră astfel că nu numai că se va ajunge la 11 milioane de turişti internaţionali, dar această cifra va fi chiar depăşită în 2015.

Lahcen Haddad, ministrul Turismului din Maroc.

Lahcen Haddad, ministrul Turismului din Maroc.

Planul de creştere

Turismul este al doilea sector ca importanţă pentru economia Marocului, după agricultură. Acesta contribuie cu 8% la Produsul Intern Brut (PIB), iar obiectivul guvernului este de a creşte aportul său. Prin urmare, a proiectat un plan de creştere ambitios, Vision 2020, care are ca scop dublarea numărului de paturi de hotel, în prezent există 220.000, şi atragerea de 18 milioane de vizitatori străini n acel an.

Acest proiect este o continuare a planului Vision 2010, al cărui scop a fost atragerea a 10 milioane de turişti internaţionali la acea dată. Obiectivul a fost atins mai târziu, deşi finalizase acel an cu o creştere de 11% faţă de 2009, numărul de turişti ajungând la 9,3 milioane.

Pe de altă parte, ministrul a spus că va lucra cu Ministerul Industriei, Energiei şi Turismului din Spania pentru a stimula călătoriile combinate pe pieţele distanţă lungă. Scopul ar fi ca turiştii din America Latină şi China să viziteze ambele ţări. Haddad aminteşte că “chinezii au tendinţa să viziteze mai mult de o ţară în călătoriile lor”.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply