Malta a pierdut unul dintre monumentele sale naturale cele mai emblematice

Valuri puternice cauzate de o fortună au rasturnat la începutul lunii martie una dintre cele mai reprezentative formaţiuni de rocă din Malta. Aceasta se numeşte Ferestra Albastră, un pod natural de piatră, situat pe Insula Gozo, care a devenit una dintre cele mai mari atracţii turistice ale arhipelagului

 

Ministrul Maltei, Joseph Muscat, a confirmat prăbuşirea acestui monument într-un mesaj Twitter, indicând de asemenea că studiile recente cu privire la acest spaţiu au concluzionat că “va fi lovit dur de inevitabilă coroziune naturală“. Şi a regretat că “această tristă zi a venit”. 

 Valurile puternice au distrus atât arcul cât şi pilonul care era în mijlocul apei.

Valurile puternice au distrus atât arcul cât şi pilonul care era în mijlocul apei.

 

Un raport geologic din 2013 a concluzionat că structura va dura încă multe decenii, deşi eroziunea afecta acest monument natural. cu toate acestea, deja în luna ianuarie se rupsese o placă mare din baza stâncilor, ceea ce a evidenţiat slăbiciunea acestei structuri.

 

Fereastra Albastră a devenit una dintre cele mai importante atracţii turistice ale arhipelagului şi unul dintre monumentele naturale cele mai fotografiate, servind chiar şi de platou de filmare în unele capitole din prima parte a serialului popular “Urzeala Tronurilor”

 

Arhipelagul, care curpinde insulele Malta, Gozo şi Comino, au primit un total de 1.965.928 vizitatori în 2016, ceea ce reprezintă o creştere de 10,2% (182.562), comparativ cu 2015. Între 2010 y 2016, s-a înregistrat o rată medie de creştere anuală a intrărilor de turişti de 6,6%

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply