Lufthansa pierde 10 mil. € pe zi în cea mai lungă grevă organizată de membrii echipajului său de cabină

Compania aeriană germană Lufthansa a declarat luni că pierde cel puţin 10 milioane de euro pe zi din cauza celei mai lungi greve făcută de membrii echipajului de cabină din istoria sa de 60 de ani. Pentru ziua de ieri, marţi 10 noiembrie, sindicatul a convocat a patra zi de grevă (a se vedea: Însoţitorii de zbor ai Lufthansa continuă greva şi azi) care va afecta în special zborurile de lung curier ale companiei, cele mai profitabile pentru companiile aeriene. Grevele ar putea fi extinse până vineri.

Lufthansa pierde 10 mil. € pe zi în cea mai lungă grevă organizată de membrii echipajului său de cabină

În total, compania aeriană a anulat pentru marţea aceasta 136 de zboruri – 126 intercontinentale şi 10 conexiuni în Europa, cu plecarea sau sosirea în aeroporturile din Frankfurt, Düsseldorf şi München, în a patra zi de grevă a echipajului de cabină. Se estimează că astfel de anulări vor afecta aproximativ 27.300 de pasageri.

Lufthansa şi UFO au rupt discuţiile la data de 3 noiembrie şi, vinerea trecută, sindicatul a convocat prima zi de grevă, între orele 13:00 şi 22:00 GMT, ceea ce a obligat Lufthansa să anuleze aproximativ 3.000 de zboruri10% din programul său din Frankfurt, cel mai mare hub al companiei aeriene, şi Düsseldorf, lăsând 37.500 de pasageri blocaţi.

Sâmbată au fost modificate planurile unor 58.000 de pasageri cu zborurile din Frankfurt şi Düsseldorf, după anularea a 520 de zboruri, aşa cum a informat un purtător de cuvânt al companiei, Boris Ogursky. Duminica, sindicatul a oprit greva, pentru că era o zi de întoarcere din vacanţa şcolară în regiunea Bavaria.

Luni, peste 100.000 de pasageri din aproape 1000 de zboruri cu plecarea sau sosirea în hub-urile Lufthansa din aeroporturile Frankfurt, Düsseldorf şi greva s-a extins în München, al doilea aeroport în care compania aeriană germană concentrează cel mai mare trafic după Frankfurt, au fost afectaţi de greva convocată pentru a cere mai multe beneficii şi prestatii pentru pensionarea anticipată şi pensii.

“Daunele concrete le vom putea determina doar în următoarele săptămâni, atunci când vom şti câţi pasageri au cerut restituiri, caţi au modificat rezervarea şi numărul pasagerilor pe care am fost nevoiţi să-i cazăm la hotel”, a spus un purtător de cuvânt ziariştilor în Aeroportul din Frankfurt. “Cu toate acestea, pierderile vor fi în mod clar sume de zeci de milioane de euro”, a adăugat el.

Protestul anterior al instoţitorilor de zbor, care a avut loc în 2012 şi a durat trei zile, a costat compania 33 milioane de euro, după anularea a 1.500 de zboruri. Ceea ce nu se compară cu cele 352 de milioane de euro şi 9.700 de anulări legate de grevele piloţilor de anul trecut. Potrivit unei surse din compania aeriană germană, până în prezent în acest an, grevele piloţilor au costat Lufthansa 130 de milioane de euro.

 

Cele mai profitabile zboruri

Sindicatul a cerut membrilor echipajului de cabină să facă o nouă grevă marţi, vizând de data aceasta cele mai profitabile operaţiuni, zborurile de lung curier. Grevele ar putea continua până vineri.

“Regretăm mult că discuţiile s-au încheiat cu o grevă, dar negocierile au ajuns la un punct în care nu mai există nici o altă alternativă”, a spus sindicatul într-o declaraţie.

Luni, conducerea Luthansa a dezbătut consecinţele grevei într-o întâlnire şi purtătorii săi de cuvânt au spus că vor face o declaraţie cu privire la paşii următori.

“Eu lucrez într-o companie mare, care a trecut prin acelaşi proces. Economia s-a schimbat şi oamenii trebuie să accepte că contractele de muncă încheiate acum 20 de ani nu mai sunt viabile”, a declarat un pasager afectat de greva din Frankfurt.

Grevele au început după ce Lufthansa şi sindicatul membrilor echipajului de cabină nu au ajuns la un acord, după un lung proces de discuţii.

Compania aeriană încearcă să negocieze cu sindicatele angajaţilor săi reducerea costurilor cu pensiile ca parte a unui plan de economii, care să-i permită să concureze cu rivalii săi low cost şi operatorii puterninci din Golf.

 

Sursă: hosteltur.com

 

Leave a Reply