Justiţia germană declară ilegale clauze de paritate

Tribunalul Superior de Justiţie din Düsseldorf a respins vineri 9 ianuarie recursul portalul de rezervări hoteliere HRS împotriva deciziei agenţiei federale germane de concuranţă (Bundeskartellamt) cu privire la aşa-numitele clauze MFN (“clauzele naţiunii celei mai favorizate”) printre care se află clauzele de paritate a preţurilor şi, în general, de condiţii mai bune în comparaţie cu concurenţii.

20 decembrie 2013 agenţia de concurenţă germană de concurenţă interzisese portalului HRS utlizarea clauzelor MFN în contractele sale cu hoteluri. Clauzele citate erau impuse în mod obligatoriu de către partenerii în distribuţie pentru a menţine rate identice pentru acelaşi tip de cameră şi condiţii de rezervare identice în toate canalele online şi offline. Agenţia de concurenţă germană a ajuns la concluzia că aceste clauze MFN constituie o încălcare clară al dreptului concurenţei germane şi europene. Din martie 2014, HRS nu a mai pus în aplicare clauzele menţionate mai sus în contractele cu hotelurile din Germania. HRS a făcut un apel împotriva interzicerii din partea agenţiei de concurenţa germană la Tribunalul Superior din Düsseldorf.

Clauzele sunt impuse de obicei de portalurile online. #shu#.

Clauzele sunt impuse de obicei de portalurile online. Imagine Shutterstock.

 

În paralel, procedura judicială împotriva HRS, agenţia germană de concurenţa investigează ca urmare a plângerii prezentate de industria hotelieră germană cu privire la termenii clauzelor MFN în contractele Booking.com şi Expedia.

Cu sentinţa Tribunalului Superior din Düsseldorf de vinerea trecută se confirmă poziţia apărată de industria hotelieră europeană ca din punct de vedere legal clauzele MFN impuse de site-urile de rezervări hotelierilor în contractele de distribuţie reprezintă o restricţie clară şi evidentă a concurenţei. Sentinţa de concurenţă germană va schimba status quo-ul al distribuţiei hoteliere europene. Comisia de experţi în distribuţia digitală ai HOTREC va trebui să decidă săptămâna viitoare dacă începe acţiuni legale la nivel european pentru ca concurenţa europeană să interzică clauzele de paritate pentru intreg teritoriul Uniunii Europene sau, dimpotrivă, se optează să se aibă încredere că citatul efect de domino va duce la interzicerea, în diverse viteze, clauzele de paritate în întreaga Europa.

În prezent, există trei mari portaluri online majore realizând 90% din rezervări prin agenţiile de turism online – cel mai important cu diferenţa este Booking.com -.  Dimensiunea acestor mari portaluri contrastează cu aproape 200.000 de hoteluri care există în Europa, majoritatea, inteprinderi mici cu mai puţin de 10 angajaţi. Nu este greu de înţeles puterea de negocieri a marilor portaluri şi situaţia de dezavantaj a micilor hotelieri în negociere al contractelor de distribuţie digitale.

 

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply