Jihadismul: factorul cel mai îngrijorător în turism

2015 va rămâne în analele turismului ca un an marcat de terorismul jihadist. De când Statul Islamic a declarat război turismului, în martie anul trecut, a început o perioada de incertitudine a căror consecinte se vor prelungi în 2016.

Trebuie amintit că uciderea a 17 turişti în luna martie, în Tunisia, a avut loc după numărul mare de ştiri cu privire la atrocităţile comise de Statul Islamic, în Siria, Irak şi Libia…

De fapt, Statul IslamicAl QaedaFrontul Al-Nusra sau Boko-Haram sunt nume foarte diferite pentru a face referire la organizaţii care au multe în comun: utilizarea terorii pentru a deveni vizibile, ceea ce au reuşit în 2015 cu executarea a numeroase atentate la nivel mondial.

Acţionând în mod organizat în conflicte deschise, cum ar fi Siria sau Irak, sau ca imprevizibili “lupi singuratici”, jihadiştii au reuşit să semene teama la nivel global şi să devină o ameninţare pentru orice colt planetei.

De fapt, unul din fiecare patru turişti internaţionali şi-au schimbat planurile lor de vacanţă în ultimul an din cauza îngrijorărilor cu privire la siguranţă sau condiţiile sanitare în ţările pe care intenţioneau să le viziteze. Iar terorismul este motivul principal pentru care călătoriile sunt anulate. A se vedea: Patru flagele care frânează turismul.

 Terorişti ai Statului Islamic.

Terorişti ai Statului Islamic.

Impact mediatic global

În orice caz, terorismul ucide zilnic în ţări, precum Siria, Irak, Afganistan, Nigeria sau Pakistan, dar îşi propune să obţină un impact mediatic la nivel mondial prin atacuri în inima celor mai bogate ţări şi desigur, mai sigure.

Urmând această strategie s-a ţesut cel mai mare atac terorist din istoria Franţei la data de 13 noiembrie 2015, atunci când mai mulţi jihadisti ai Statului Islamic au semănat teroarea în Paris cu arme automate şi explozibil în atacuri coordonate.

Mai mult de o sută de morţi, sute de răniţi, capitala Franţei paralizată şi armata pe străzi. Lumea a amuţit, iar Franţa a declarat în cele din urmă război jihadismului.

A se vedea, Parisul continuă să fie afectat la cinci săptămâni după 13N şi Atentatele din 13N stabilesc un precedent pentru turismul mondial, potrivit OMT.

Franţa mai trecuse printr-un episod dramatic şi fără precedent în luna ianuarie, cu uciderea a 12 caricaturişti ai săptămânalului satiric Charlie Hebdo, de către fraţi presupuşi militanţi ai Al-Qaeda.

Jihadiştii au reuşit în ambele cazuri să încalce sitemele de securitate ale uneia dintre cele mai importante capitale europene, aşa cum au făcut şi în alte şase episode minore pe tot parcursul anului, în diferite părţi ale ţării.

Şi toate transmise în direct pe sute de canale de televiziune şi reţele sociale din întreaga lume.

Se pare că teroriştii au căutat acest efect mediatic imediat şi după atacurile, precum cel al gherilei Al Shabab din luna aprilie în Garissa, Kenya, cu aproape 200 de studenţi morţi, sau atentatele din Tunisia, primul împotriva emblematicului Muzeu Bardo din capitală, iar mai târziu împotriva a două hoteluri din oraşul de coastă Susa.

Existenţa unor victime foarte tinere sau străine în aceste două evenimente, reuşea să amplifice ecoul. Şi acelaşi lucru s-a întâmplat în Bangkok, când se pare că “lupi singuratici” au comis cel mai mare atac terorist din istoria sa, aruncând în aer două bombe într-un centru comercial, cu care au omorât circa douăzeci de oameni, unii străini.

Cei peste 100 de morţi ai atentatului de la Ankara împotriva unui marş pentru pace convocat de sindicate, studenţi de stânga şi kurzi, atribuit lui El, şi avionul cu turişti ruşi, sabotat de jihadişti înainte de a se prăbuşi în Sinai, nu face decât să arate lumii puterea mortală a acestor grupuri.

 

Impactul asupra călătoriilor şi economia mondială

Grupările jihadiste au reuşit astel, potrivit analiştilor, să transfere cetăţenilor, în special celor din ţările occidentale, sentimentul că pericolul pândeşte la orice colţ şi că nimeni nu este sigur. A se vedea: Valoarea companiilor de turism a scăzut la bursă lovite de terorism.

Dar, cu toate că teroarea se extinde, musulmanii rămân principalele victime ale acţiunilor lor. Numai în Siria, la patru ani de război, numărul morţilor a depăşit 250.000, mulţi dintre ei în acţiuni teroriste.

Numerele oficiale din 2014 asigură că 79% din decesele provocate de terorism au avut loc în Irak, Afganistan, Pakistan şi Siria, toate în ţările musulmane, plus Nigeria, ţară în care se practică majoritar islamul.

Alte acte de violenţă extremă au avut loc anul trecut în locuri ca: Madiguri (Nigeria), Biyi (Irak), Kunduz (Afganistan), Kerawa (Camerun), N’Djamena (Chad) sau Al Kadih (Arabia Saudită), cu sute de morţi.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply