ITB: nu va fi nici o criză în turism în 2015

În ciuda ameninţărilor teroriste, teama de Ebola şi slăbiciunea economică în mai multe pieţe emitente, numărul călătoriilor internaţionale va creşte în lume între 4% şi 5% anul viitor, susţin autorii raportului World Travel Monitor, realizat de firma de consultanţă IPK pentru târgul de turism ITB de la Berlin.

Prognoza de creştere pentru anul viitor ar menţine trendul ascendent înregistrat în 2014. Si potrivit IPK, acest an se va încheia cu o creştere de 4,5% în sosirile de turişti la nivel mondial.

“Industria turismului a rămas în încercare în timpul crizei chiar şi în vremurile tulburi recente”, a explicat Rolf Freitag, preşedintele IPK, în timpul discursului său la forumul de turism de la Pisa, eveniment care are loc la câteva luni înainte ca târgul ITB de la Berlin să-şi deschidă porţile, în luna martie a anului viitor.

În acest sens, în perioada 2010-2014, creşterea anuală medie de călătorii turistice în străinătate a fost de 45 de milioane de deplasări la nivel mondial.

În plus, anul 2014 se va încheia cu 980 de milioane de călătorii internaţionale, cu 28% mai mult faţă de numărul inregistrat în 2010, potrivit IPK.

Cheltuielile medii pe călătorie în acest an va fi fost de 1.750 de dolari, cu 2% mai mult decât valoarea de acum cinci ani.

Şi pe de altă parte, numărul turiştilor care au călătorit de pe pieţele de distanţă lungă în Europa a crescut cu 28% în perioada 2010-2014.

Mai mult decât atât, potrivit datelor compilate de IPK, companiile de turism care au înregistrat cea mai bună evoluţie în acest an sunt cele specializate în rezervările online prin intermediul smartphone-ului (în special în Statele Unite, Japonia şi China), precum şi noi intermediari de cazare privată.

IPK scoate, de asemenea, în evidenţă creşterea de 58% a călătoriilor în segmentul de city breaks şi de 32% a turismului de aventură în ultimii cinci ani.

Pe de altă parte, vacanţele la plajă au crescut cu 18%, creştere datorată în principal noilor călători din Europa de Est.

Călătoriile turistice vor continua să crească la nivel mundial anul viitor, potrivit previzuinilor IPK pentru târgul ITB de la Berlin.  #shu#

Călătoriile turistice vor continua să crească la nivel mundial anul viitor, potrivit previzuinilor IPK pentru târgul ITB de la Berlin. Imagine Shutterstock.

 

Pieţe emitente europene

În ceea ce priveşte prognozele pieţelor emitente europene pentru 2015, perspectivele prezintă fluctuaţii.

De exemplu, şi în pofida faptului că Germania şi-a redus prognoza de creştere economică, “nu vedem pericolul ca oamenii să facă economii din frică”, a asigurat economistul Gernot Nerb, institutul economic IFO, în timpul forumului de la Pisa.

“În 2015, salariile vor creşte mai repede decât în 2014, ceea ce va da încredere consumatorilor”, a explicat Nerb. În general, veniturile private disponibile vor creşte cu 2,8% în Germania.

În concluzie, potrivit IFO, recuperarea economică în Germania se va menţine, deşi ritmul de creştere nu va fi la fel de rapid, dar în schimb “economiile din Franţa şi Italia rămân în spate în mod semnificativ”.

În acest sens, institutul IFO estimează că economia europeană va creşte cu 0,8% în acest an şi cu 1,1% în 2015. Cifrele şomajului pe Vechiul Continent vor fi reduse foarte puţin, de la 11,6% la 11,3%.

Prin urmare, a declarat Gernot Nerb, în ţări precum Franţa şi Italia încrederea consumatorilor va avea de suferit, ceea ce va avea un impact negativ asupra industriei turismului.

Dar pe de altă parte, se prevede că “economia din Statele Unite va menţine o redresare puternică” şi cea din China va creşte cu 7%, “astfel că nu vedem niciun pericol de o nouă recesiune la nivel global”.

 

Sursă: hosteltur.com

One comment

  1. […] Pe de altă parte, şi în pofida ameninţărilor teroriste, teama de Ebola şi slăbiciunea economică în mai multe pieţe emitente, numărul de călătorii internaţionale va creşte la nivel mondial între un 4% şi 5% anul acesta, potrivit autorilor raportului citat. A se vedea ITB: nu va fi nici o criză în turism în 2015. […]

Leave a Reply