Istanbul pierde vizitatori străini pentru prima dată în 16 ani

Numărul de turişti străini care au vizitat Istanbul în 2016 a scăzut pentru prima dată în termeni anuali din anul 2000, fiind în scădere cu 26%, ajungând la 9,2 milioane de persoane, a informat cotidianul Hürriyet.

Cea mai mare scădere a avut loc în luna iunie, când numărul de vizitatori a scăzut cu 35%, comparativ cu aceeaşi lună a anului 2015, indică ziarul citând date oficiale.

Turcia a suferit în 2016 un val de atacuri care au lăsat aproximativ 300 de morţi, iar unele dintre cele mai sângeroase au avut loc la Istanbul, cum ar fi atentatul împotriva aeroportului internaţional Atatürk din iunie, care a provocat 44 de decese.

Acest atac a fost atribuit grupului terorist Statul Islamic, care a recunoscut şi atacul împotriva clubului Regina din Istanbul, care a provocat 39 de morţi la o petrecere de Anul Nou.

Istanbul pierde vizitatori străini pentru prima dată în 16 ani

Cei mai multi străini care au vizitat oraşul au venit din Europa (3,9 milioane) şi Orientul Mijlociu (2,3 milioane).

În funcţie de naţionalităţi, cei mai numeroşi vizitatori sunt germani, cu 10,9% din total; urmaţi de iranieni, cu 7,1%; Saudiţi cu 5,2%; britanici şi francezi cu 4%; americani cu 3,5%; şi ruşi cu 3,2%.

Cea mai mare reducere de călători străini în funcţie de naţionalităţi este condusă de SUA, cu o scădere de 43,2%, urmată de Irak cu 43,1% şi Rusia, cu 39,2%.

Istanbul este cea mai vizitată destinaţie din Turcia, a cărui industrie turistică reprezintă aproximativ 4,5% din Produsul Intern Brut.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply