Shadow

Cele mai inteligente orașe din lume

Din 2016, Centrul de Globalizare și Strategie al IESE Business School, sub conducerea profesorilor Pascual Berrone și Joan Eric Ricart, elaborează IESE Cities in Motion Index (CIMI). După ce trei ani la rând clasamentul a fost condus de orașul New York, anul acesta locul sau a fost preluat de Londra

Europa conduce în mod clar topul 10 cu șapte orașe din Europa Occidentală și dacă luăm în considerare topul 50, peste jumătate din orașe se află pe acest continent. Anul acesta topul 10 este compus din următoarele orașe: Londra, New York,  AmsterdamParisReykjavikTokyoSingaporeCopenhagaBerlin și Viena.

Singurul oraș din România luat în considerare în acest index este București, aflându-se pe locul 103 din 174.

IESE cities in Motion Index este compus din nouă indicatori: economiecapital umancoeziune socialămediuguvernareplanificare urbanămobilizare internaționalătehnologiemobilitate și transport.  La peste jumătate din indicatori orașele europene obțin cel mai bun punctaj, cu excepția celui de economie condus de New York și alte orașe din SUA, planificare urbană condus de Toronto, tehnologie condus de Singapore și mobilitate și transport de Shanghai.

 

Orașul perfect nu există

Liderii acestui clasament au un punctaj foarte bun la aproape toate domeniile analizate. Astfel, Londra ocupă prima poziție în capital uman și mobilizare internațională și locul trei în mobilitate și transport. New York ocupă cea mai bună poziție în economie, capital uman și planificare urbană. La rândul său, Amsterdam iasă în evidență la capitolul mobilizare internațională.

Cu toate acestea, „orașul perfect nu există”. Londra nu are o performanță foarte bună în coeziune socială (locul 45) și mediu (locul 34), iar New Yorkul are un rezultat foarte slab la capitolul coeziune socială (locul 137) și mediu (locul 78).

Studiul realizat de IESE Business School analizează 174 de orașe din lume, dintre care 79 sunt capitale. Datele analizate provin din surse precum Banca MondialăEuromonitor și International Labour Organization (ILO).

Studiul poate fi descărcat de pe pagina IESE Business School.

 

Sursă: hosteltur.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.