Integrarea europeană şi turismul, o istorie de succes ameninţată

Analiză/ Procesul de integrare şi extindere a Uniunii Europene -cu eliminarea frontierelor interne, crearea unei monede comune, liberalizarea transportului aerian, et- ,a fost un element cheie care a impulsionat turismul în ultimele decenii. Norii care planează acum asupra proiectului european comun, din Grecia până în Marea Britanie, nu sunt de bun augur. 

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT) în anul 1990 ţările europene au primit un total de 261 milioane de turişti străini. Anul trecut, această cifra a ajuns la 585 milioane de călători.

Adică, vorbim despre o creştere de 124% pe o perioadă de 24 de ani.

Cu alte cuvinte: timp de o generaţie turismul a experimentat un Boom, care ar fi fost de neconceput într-o Europă rigidă, care ar fi renunţat la efectuarea extinderilor succesive, mai ales după 1995.

Sursă: Euromonitor.

Sursă: Euromonitor.

 

Pe de altă parte, atunci când spunem că Europa a primit 585 de milioane de turişti anul trecut, este necesar să se ia în considerare următorul fapt: marea majoritate a călătoriilor internaţionale au loc chiar în “propia regiune” a călătorului, aşa cum afirmă OMT.

Şi prin regiune, în argoul acestei organizaţii, se înţelege cinci mari zone majore din lume: Europa, Asia şi Pacific, America, Africa şi Orientul Mijlociu.

În cifre, aproape patru din cinci sosiri internaţionale provin şi au ca destinaţie acelaşi continent.

Sursă: Euromonitor.

Sursă: Euromonitor.

 

Riscuri potenţiale

Uniunea Europeană în care se deplasează anual dintr-o parte în alta milioane de turişti este, de asemenea, o invenţie fragilă, complexă şi în construcţie permanentă, care necesită -pentru binele comun- doze mari de generozitate şi viziune pe termen lung.

Prin urmare, ceea ce se poate întâmpla în Grecia şi Marea Britanie în timpul perioadei 2015-2017 va determina viitorul UE.

Pe de o parte, Germania are în vedere posibilitatea de a lăsa Grecia în afara zonei euro dacă un viitor guvern de la Atena (condus de stânga radicală Syriza, care conduce în sondaje) ar opri reformele economice şi refuză să plăteasca o parte din datoria ţării.

Pe de altă parte, guvernul din Marea Britanie intenţionează să organizeze mai repede refrendumul privind apartenenţa la UE, programat pentru 2017.

Şi Spania se află într-o situaţie delicată. Preşedintele Franţei, François Hollande, a declarat că “ţări precum Spania şi Grecia au plătit un tribut mare pentru a păstra zona euro şi a rămâne în ea”, ceea ce a dus la apariţia unor “forţe de stânga, uneori radicale”.

Având în vedere acest scenariu complet apar mai multe întrebări. Va fi Grecia afectată de o situaţie de instabilitate care sa provoace o scădere a numărului de turişti aşa cum s-a întâmplat în 2012 (-5,5%)?

În cazul în care Grecia iasă din zona euro, va fi ea urmată de alte ţări, cum ar fi Spania, dacă decid să nu aplice măsurile de austeritate economică impuse de Berlin şi Bruxelles?

Îndrăzneşte cineva să-şi imagineze cum va arăta harta Uniunii Europene în următorii 25 de ani?

 

 

O analiză de Xavier Canalis hosteltur.com

Leave a Reply