Industria de croazieră a crescut cu aproape 50% în Europa începând cu anul 2008

Începând cu anul 2008, industria de croazieră din Europa a crescut cu 49%, o cifră care creşte an după an. În 2015, 123 de croaziere aparţinând a 39 de companii au navigat în ape europene, transportând un total de 6,6 milioane de pasageri, adică cu 3% mai mult decât în anul precedent. De asemenea, porturile europene au înregistrat o creştere de 4,5% a numărului de pasageri continentali, ajungându-se la 6,12 milioane de pasageri europeni.

Pierfrancesco Vago, preşedinte al CLIA Europa în ultimii trei ani şi CEO al MSC Cruises, a prezis că industria de croazieră europeană va continua să crească, în pofida austerităţii economice globale din prezent.

Europenii care au ales să călătorească în croaziera reprezintă 28,4% din numărul de pasageri la nivel mundial (23,19 milioane in 2015). Din Germania si Marea Britanie au fost originari peste 27%, respectiv, urmat de Italia cu 12,3%, Franţa cu 9,3% şi Spania cu mai mult de 7%. 19% provin din alte ţări europene.

Principalele pieţe europene, având în vedere ţara de îmbarcare, sunt Italia cu o pondere de 32,7%, Spania cu 20,9%, Marea Britanie cu 17,3%, Germania cu 9,6%, Frana cu 5,1% şi Grecia şi Danemarca, cu mai mult de 3%.

În aşteptarea ca operatorii europeni să primească mai multe croaziere, piaţa pentru acest tip de vacanţe va creşte şi în anii următori. În Europa, şantierele au 48 de comenzi în portofoliu pentru a fi livrate în 2019 companiilor de croazieră internaţionale şi alte 75 pentru 2026.

Aproape 24 de milioane de europeni au ales o croazieră în 2015. Fotografie: Discover Greece.

Aproape 24 de milioane de europeni au ales o croazieră în 2015. Fotografie: Discover Greece.

Dacă luăm în considerare contribuţia sectorului la economia europeană, se apreciază că stimulează semnificativ economiile locale, ajungând în 2015 la o contribuţie totală de aproximativ 41.000 de milioane de euro, ceea ce reprezintă o creştere de 2% în comparaţie cu anul precedent. Cheltuielile directe realizate de sectorul de croazieră în Europa s-a ridicat la 16.890 milioane de euro.

Sectorul a creat locuri de muncă pentru mai mult de 360.000 de persoane, fie direct sau în activităţi conexe, cu 11.000 mai mult decât în 2014. Aceste numere arată că activitatea de croazieră a devenit un sector, care pentru contribuţia sa la economia europeană este esenţial, dacă luăm în considerare că generează locuri de muncă şi salarii în tot lanţul de aprovizionare.

“Sectorul croazierelor este aici pentru a rezista în timp, deoarece atrage mai mulţi europeni şi generează o creştere economică mai mare”, a spus Pierfrancesco Vago. “Deşi sectorul este pregătit să crească în continuare în Europa, ne confruntăm cu o serie de provocări comune care trebuie abordate pentru a se asigura că industria navighează pe calea corectă”.

Pentru a continua cu creşterea industriei, CLIA Europa lucrează cu cei care sunt responsabili pentru luarea deciziilor de creare a unui mediu propice pentru dezvoltarea industriei şi de Reformare a

Codului de Vize al Uniunii Europene, cu scopul de a promova sosirea de turişti străini în Europa. De asemenea, sectorul de croaziere are nevoie de o aplicare mai coerentă a legislaţiei de mediu a Uniunii Europene şi o reformă portuară pe întregul continent pentru a preveni crearea de bariere în apele europene. CLIA Europa colaborează cu autorităţile locale pentru a arăta beneficiile pe termen lung pe care acest sector şi partenerii săi le vor oferi dincolo de sectorul turistic.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply