Indra lansează realitatea augmentată pentru a crea rute mai eficiente

Indra a devenit un pioner în utilizarea relităţii augmentate în navigaţia aeriană prin dezvoltarea unei soluţii bazate pe ochelarii Microsoft HoloLens pentru a optimiza designul rutelor aeriene, permiţând reducerea consumului de carburant, a emisiilor de CO2 şi a costurilor pentru companiile aeriene, reducând în acelaşi timp impactul acustic al zonelor urbane din aproprierea aeroporturilor, potrivit firmei spaniole. 

Indra a ales a o posibilă primă aplicare a acestei tehnologii a treia pistă a Aeroportului Heathrow din Londra, pentru a servi drept studiu de caz. “Obiectivul a fost de a dezvolta un instrument care să faciliteze analiza rutelor de apropiere pentru a ajunge la aterizări şi decolări continue, ceea ce limitează consumul şi neplăcerile pentru populaţiile din apropiere“, explică Indra. Pentru a asigura corectitudinea calculelor, compania a utilizat date reale furnizate de Eurocontrol, agenţia europeană pentru siguranţa navigaţiei aeriene.

Potrivit Indra, soluţia profita de posibilităţile oferite de realitatea mixtă, care îmbină lumea virtuală cu lumea reală şi face posibilă atât interacţiunea în timp real. “În acest fel, atunci când vă puneţi ochelarii Microsoft HoloLens, utilizatorul vede cum aterizează aeronava şi decolează pe pistă de pe Heathrow. Imaginile holografice sunt proiectate direct pe spaţiul fizic în care este localizat utilizatorul”.

Indra lansează realitatea augmentată pentru a crea rute mai eficiente

Indra lansează realitatea augmentată pentru a crea rute mai eficiente.

Soluţia Indra permite, de asemenea, vizualizarea reprezentării grafice în 3D a traiectoriei pe care aeronava o urmează şi prezintă utilizatorului etichete cu date despre traseu, identificarea aeronavei, viteză, înălţime, etc. Pe măsură ce se apropie avionul, zgomotul motorului creşte şi poţi vedea, de asemenea, o reprezentare volumetrică a impactului acustic generat de acesta în mediul înconjurător. “Utilizatorul poate să se deplaseze şi să se apropie de aeronavă pentru a o vedea mai detaliat. Atunci când acesta îşi întoarce privirea vede pistele aeroportului şi centrele urbane din apropiere. Sistemul îţi permite să interacţionezi cu lumea virtuală şi să modifici, de exemplu, traiectoria aeronavei pentru a studia alte căi alternative. Cu ajutorul comenzilor vocale, poţi cere ca sistemul să facă zoom, să proiecteze un alt traseu sau să arate o alta aeronavă”.

 

Viitorul realităţii mixte

Indra subliniază că soluţia sa va oferi pe termen scurt alte aplicaţii în traficul aerian, invocând îmbunătăţirea designului sectoarelor în care se divide spaţiul aerian a unei ţări sau regiuni şi studiul rutelor care îl traversează, “o informaţie tridimensională complexă care nu poate fi reprezentată corect pe un ecran 2D”.

De asemenea, va contribui la îmbunătăţirea designului său extinderii aeroporturilor, astfel încât tehnicienii să poată alege cea mai bună locaţie pentru piste şi să se asigure că turnul de control nu are puncte oarbe.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply