De ce hotelurile din Turcia vor suferi din cauza furiei lui Vladimir Putin?

Analiză/ Principalele pieţe emitente ale Turciei sunt Germania (5,2 milioane de turişti anul trecut), Rusia (4,4 mil.), Marea Britanie (2,6 mil.), Iran (1,6 mil.) şi Olanda (1 mil.). Dar marţi, un avion al forţelor aeriene ruse care survela Siria a fost doborât de avioanele de vânătoare turceşti într-un incident confuz. Turismul şi geopolitica vor intra din nou într-un joc periculos.

Pentru moment, mass-media şi autorităţile ruse au emis acuzaţii împotriva Guvernului de la Ankara.

Russia Today: “Turcia a înjughiat pe la spate Rusia prin doborârea avionului de vânătoare rusesc şi acţionând ca un complice al teroriştilor, a spus preşedintele rus Vladimir Putin”.

Preşedintele rus denunţă, de asemenea, că “Statul Islamic câştigă milioane de dolari din vânzarea de petrol şi sunt protejaţi de un popor întreg“, referindu-se la Turcia. Potrivit Moscovei, grupul terorist menţionat exportă petrolul din zonele Siriei pe care le controlează prin Turcia.

Acelaşi Putin recunoaşte că doborârea avionului de vânătoare rus de către avioanele F-16 turceşti va avea consecinţe grave pentru relaţiile dintre cele două ţări.

Probabil, acest incident va afecta, de asemenea, starea de spirit a turiştilor ruşi pentru sezonul 2016.

Momentul în care avionul de vânătoare rus a fost doborât de un misil lansat de avion de vânătoare turc.

Momentul în care avionul de vânătoare rus a fost doborât de un misil lansat de avion de vânătoare turc.

Anul trecut, Turcia a primit aproximativ 4,4 milioane de turişti ruşi. Cu toate acestea, în 2015 această cifră a scăzut cu 30%, în principal din cauza problemelor economice cu care se confruntă Rusia, aşa cum informează ziarul turc Hurriyet la data de 16 august.

Scăderea cererii coincide şi cu o creştere a ofertei de hoteluri în Turcia. Conform federaţiei turce de companii de turism, Turofed, în următorii doi ani oferta de cazare din Turcia va creşte cu 341 de hoteluri, care vor adăuga 58.321 de camere. A se vedea, de asemenea, articolul Turcia, noul gigant turistic cel mai temut de destinaţiile din Marea Mediterană.

 

2016 se complică şi mai mult

Dacă perspectivele pentru 2016 erau deja dificile, pentru sectorul turismului din Turcia va fi acum şi mai dificil să atragă turişti ruşi.

Trebuie amintit faptul că în acest an Guvernul rus încurajează turismul intern “cerând cetăţeniilor săi, mai ales funcţionarilor -iar în Rusia sunt mulţi- să-şi lase paşapoartele acasă. Acesta subvenţionează chiar şi zborurile spre Crimeea”, aşa cum declara recent Josep Maria Perramon, director al biroului de promovare a turismului al Cataloniei din Moscova.

Astfel, să nu ne surprindă dacă un val de patriotism în Rusia să ducă la scăderea bruscă a călătoriilor în Turcia în 2016… Şi toţi ştim că nenorocirea unor destinaţii termină prin a fi în beneficiul altora.

 

 

O analiză de Xavier Canalis hosteltur.com

Leave a Reply