Hotelurile plutitoarele ale viitorului sunt deja aici

Dubai este cunoscut pentru arhitectura sa uimitoare, de la hotelul Burj al Arab la Infinity Tower, dar cele mai inovatoare structuri ale oraşului nu se ridică spre cer, ci se scufundă în ocean. Acestea sunt vilele plutitoare Seahorse, proiectate şi construite de compania imobiliară Kleindienst în resort-ul “inima Europei‘, care include şase insule artificiale, plus o duzină de hoteluri şi primele străzi încălzite din lume.

La sfârşitul anului 2016 erau deja gata 50 de vile, care vor fi 131 atunci când proiectul va fi finalizat în acest an. Plutind ca nişte barci ancorate, fiecare având trei etaje, unul dintre ele scufundat, cu două ferestre mari de 25 de metri pătraţi, oferind vederi spectaculoase la viaţa marină.

Astfel, aşa cum a explicat arhitectul proiectului, Gianfranco Rasile, “clientul poate  experimenta sentimentul de a fi martor al vieţii marine fiind încojurat de aceasta”. Vilele găzduiesc două dormitoare sub apă, o terasă în aer liber şi jacuzii pe acoperiş cu podea de sticlă.

Unul dintre cele trei etaje ale vilei este scufundat şi are două ferestre care ofera vederi impresionante la viaţa marină.

Unul dintre cele trei etaje ale vilei este scufundat şi are două ferestre care ofera vederi impresionante la viaţa marină.

Preşedintele companiei Kleindienst, Josef Kleindienst, a recunoscut că a visat aceste vile marine timp de mai bine de 30 de ani. De fapt, îi este frică de ocean: “Nu am făcut niciodată scufundări, nici măcar nu am înotat, dar am fost mereu interesat să văd ce era sub mare şi de ce oamenii fac încojurul lumii pentru a face scufundări”.

Inspirat de misterele adâncurilor, Kleindienst a studiat proiecte submarine timp de zeci de ani până ce a avut şansa de a le face realitate în 2008, ca parte din The World, mega proiectul ambiţios de pe coasta Dubaiului, compus din 300 de insule artificiale aranjate astfel încât simulează o hartă a lumii.

Kleindienst reaminteşte că “am început să proiectăm vile în 2008, dar design-ul s-a schimbat de mai multe ori pentru că nu obţineam efectul “wow” pe care îl căutăm, astfel că am dat startul unui concurs. Am invitat arhitecţi din 10 ţări sa ne trimită propuneri şi cea a lui Gianfranco a fost singura care ne-a provocat acest “wow”. De fapt, doar un furnizor de materiale a fost în măsură să îndeplinească cerinţele tehnice ale proiectului.

Vilele au de asemenea o terasa în aer liber şi jacuzzi pe acoperiş cu podea de cristal.

Vilele au de asemenea o terasa în aer liber şi jacuzzi pe acoperiş cu podea de cristal.

Pentru a evita că mişcarea mării să facă vilele să oscileze, echipa de arhitectură a lucrat luni de zile pentru a obţine acest echilibru neutru. Această muncă a implicat calcule atente şi zeci de încercări într-un mediu simulat în Oraşul Maritim din Dubai.

Oamenii, explică Kleindienst, “cred ca sunt aşezaţi pe fundul mării, dar sunt ancoraţi la cel puţin 1,5 metri de pat şi mereu în sus şi în jos în fiecare zi cu mişcarea mareei”.

Având în vedere că ferestrele sumerse sunt de doar 9,5 metri lungime, pare că nu există nimic între client şi viaţa marină, dar ele nu sunt făcute din sticlă, pentru că nu ar putea rezista la presiunea apei, ci din material acrilic ca şi acvarile şi submarinele. Astfel, vila are vederi cristaline cu durabilitate pentru a rezista ani de zile în apa sărată, pentru că Marea Arabiei are o concentraţie mare de sare. De fapt, în interiorul său s-au folosit materiale cum ar fi lemnul din tec şi marmură, care poate rezista la temperaturi mari şi o concentraţie mare de sare în atmosferă”.

 

Sub suprafaţă

Poate surprinde asocierea Golfului Persic cu o viaţă marină abundentă, dar Kleindienst s-a gândit la tot şi a creat propia lume acvatică: “Ani de zile am mers în zonele în care construcţia era afectată de corali şi i-am mutat în Golf pentru a-i salva, aşa că avem mai mult de 100.000 de corali în 186.000 de metri pătraţi de fundul mării“.

În cameră clientul poate experimenta senzaţia de prezenţă a vieţii marine în jurul său.

În cameră clientul poate experimenta senzaţia de prezenţă a vieţii marine în jurul său.

Coralul atrage peştii şi aceştia la rândul lor prădătorii. Golful este plin de viaţă marină, inclusiv căluţii de mare care nume vilelor, deşi speciile în pericol de dispariţie au nevoie de mai mult ajutor de la biologii marini pentru a se reproduce. În acest sens, Kleindienst spune că “este ca o surpriză în ocean, deoarece poţi vedea până la 30 de specii diferite, ţestoase şi baracude, din camerele subacvatice”.

Informaţii cu privire la acesta şi alte proiecte puteţi găsi pe site-ul CNN.

 

Leave a Reply