Hotelurile cu certificate de securitate antiteroristă, sunt noile câştigătoare?

Având în vedere că există deja steaguri albastre pe plaje, certificate TÜV pentru ascensoare, certificate ISO 9001 pentru companii sau inspecţii tehnice pentru vehicule… De ce nu ar putea exista un sigiliu de securitate pentru hoteluri şi destinaţii turistice pentru riscul de terorism? Ideea pare exagerată pentru unii, pentru că siguranţă 100% nu există niciodată, dar la târgul ITB de la Berlin s-a dezbătut în mod deschis despre asta.

Ameninţarea teroristă a devenit preocuparea numărul 1 a turiştilor internaţionali, aşa cum reflectă mai multe sondaje şi rapoarte care s-au prezentat la târgul de turism menţionat.

De fapt, acesta este “un motiv de îngrijorare care a tot crescut din anul 2014“, a declarat Richard Singer, directorul portalului de turism Travelzoo, companie care a prezentat un raport cu privire la această chestiune.

“Lumea este percepută ca fiind mai periculoasă, iar motivul este apariţia unui nou tip de terorism, care acţionează acolo unde oamenii îşi petrec vacanţa sau timpul lor liber, care a avut un impact masiv”, a declarat Richard Singer.

Cronologia atentatelor teroriste. Sursă: Travelzoo

Cronologia atentatelor teroriste. Sursă: Travelzoo

Frica variază în funcţie de pieţele emitente şi destinaţii

În Japonia, de exemplu, 16% dintre consumatori au decis să nu călătorească în străinătate de teama unui atentat. Acest procent este de 6% în Germania, precum şi în Franţa, de 4% în Marea Britanie şi Statele Unite; sau de 5% în Rusia.

Dar, în orice caz, turiştii care au decis să călătorească în continuare au dat prioritate în deciziile lor de cumpărare acele destinaţii pe care le percep mai sigure în detrimentul altora.

Importanţa securităţii pentru călători atunci când aleg o destinaţie. Sursă: Travelzoo

Importanţa securităţii pentru călători atunci când aleg o destinaţie. Sursă: Travelzoo

A scădea preţurile pentru a contracara frica nu funcţionează întotdeauna

Având în vedere aceste percepţii legate de securitate, unele destinaţii optează pentru preţuri mai mici pentru a încuraja vânzările. Dar, conform raportului prezentat de Travelzoo, acest lucru nu funcţionează întotdeauna.

“Este mult mai complicat”, explică Richard Singer. “Depinde de piaţa emitentă şi de intensitatea fricii percepute în fiecare destinaţie “, spune el.

De exemplu, în faţa unui “risc terorist mic”, turiştii chinezi şi cei americani sunt cei mai dispuşi să se lase convinşi de un bun chilipir, cu 60% dintre consumatori dispuşi să rezerve acea călătorie la un preţ cu mult sub cel obişnuit.

Nu se poate spune acelaşi lucru despre germani, francezi, ruşi şi japonezi. Mai puţin de 40% dintre turiştii din aceste piet¡ţe emitente reacţionează favorabil la aceste super-reduceri.

Probabilitatea de a rezerva o vacanţă într-o destinaţie care a suferit un atentat terorist în ultimii zece ani. Sursă: Travelzoo.

Probabilitatea de a rezerva o vacanţă într-o destinaţie care a suferit un atentat terorist în ultimii zece ani. Sursă: Travelzoo.

Certificate de siguranţă internaţională

Şi în cazul în care preţul nu funcţionează pentru a atrage turiştii, ce i-ar putea convinge?

Este în acest moment când încep să se ia noi iniţiative, cum ar fi crearea de “certificate de securitate” pentru hoteluri şi destinaţii turistice.

“Est e nevoie de proactivitate şi consistenţă în industria turismului în comunicarea ce se face pentru a asigura siguranţa clienţilor, cu o abordare globală şi un sistem standard de certificate“, explică Richard Singer.

Un hotel cu certificat de securitate va fi lipsit de atacuri teroriste? Nu, dar această etichetă îi va spune clientului că hotelul este supus unor controale specifice pentru a preveni riscul terorist; că personalul este instruit pentru a detecta ameninţări; că există şi sunt testate protocoale de urgenţă în caz de atac, etc.

Hotetelurile care au aceste certificate de siguranţă vor câştiga în contextul actual, în care terorismul este perceput ca fiind cel mai mare risc”, spune Richard Singer.

Trebuie reamintit faptul că după atentatele de la Paris din 13N 2015, International Nightlife Association, a solicitat modificări legislative pentru ca discotecile şi localurile de divertisment să poată avea “un nou tip de paznici, de nivel foarte înalt, cu o instruire specifică pentru detectarea posibilelor ameninţări teroriste şi care pot chiar verifica genţi sau face percheziţii corporale, ceea ce acum nu este posibil, şi chiar să deţină arme”.

 

Sursă: hosteltur.com

 

Leave a Reply