Haiti luptă pentru a se întoarce pe harta turismului

Haiti este din nou pe harta turismului, sau cel puţin incearca, şi potrivit Organizaţiei de Turism din Caraibe (CTO), Haiti a primit peste 515.000 de vizitatori în 2015, aproape cu 11% mai mult.

Este o cifră care arată pasul uriaş pe care l-a făcut din ianuarie 2010, când un cutremur a devastat ţara şi a lăsat-o în ruine şi cu 200.000 de morţi.

Deşi este adevărat că nu este “Perla Antilelor” aşa cum era cunoscută în 1950, astăzi Haiti începe foarte încet să scape de imaginea neagră pe care o avea în timpul dictaturii lui François Duvalier “Papa Doc” şi fiului său Jean Claude “Baby Doc” şi aspiră să fie din nou.

Dar instabilitatea politică ar putea aduce din nou nori gri celei mai sarace ţări din America.

La acest nou val de turişti a contribuit, a declarat agenţiei Efe, Samuel Dameus, directorul de comunicare al ministerului, crearea unei şcoli de formare pentru servicii legate de turism şi construirea de hoteluri cu standard internaţionale, ceea ce era inexistent acum câţiva ani.

În prezent ţara este în măsură să ofere 5.000 de camere de standard internaţional, afirmă el.

La aceasta trebuie adăugată, potrivit lui Dameus, creşterea investiţiilor în turism realizate de sectorul privat.

“Imediat după cutremur nu aveam capacitatea de a primi multe persoane, astăzi da. Avem multe proiecte în curs de construcţie pentru a îmbunătăţi şi avansa în continuare în dezvoltarea sectorului turismului în Haiti”, explică purtătorul de cuvânt al Ministerului Turismului.

Cu toate acestea, directorul de comunicare recunoaşte că există încă multe de făcut în domeniul inrastructurii şi a sectorului serviciilor.

Totuşi, progresele sunt un fapt.

La creşterea infrastructurii hoteliere trebuie adăugat faptul că oraşul Cap Haitien, unde se află Cetatea Laferriere, cea mai mare cetate din toată America si Patrimoniu Mondial al UNESCO, are un nou aeroport internaţional.

Cetatea Laferriere, cea mai mare cetate din toată America si Patrimoniu Mondial al UNESCO, în Haiti

Cetatea Laferriere, cea mai mare cetate din toată America si Patrimoniu Mondial al UNESCO, în Haiti.

Deschiderea de birouri de turism

De asemenea, trebuie luată în considerare deschiderea de birouri de turism ale Haiti în Marea Britanie şi vecina Republica Dominicană, şi în viitor în Statele Unite, sau remodelarea aeroportului din Puerto Principe, a cărui pistă şi clădire s-a dărâmat în timpul cutremurului.

În plus, anul trecut ţara a apărut pe mai multe liste în divese reviste şi publicaţii din sector ca o destinaţie care trebuie vizitată.

Un alt factor care a contribuit la această uşoară decolare esta portul nordic Labadee, care a fost închiriat de companiile de croaziere până în 2050 şi care vor trebui să plătească anual guvernului haitian circa treisprezece dolari pentru fiecare turist care ajunge aici.

Având în vedere faptul că bărcile lor au o capacitate de până la 6.000 de persoane, acesta este un venit puternic pentru trezoreria haitiană.

Anul trecut, în luna ianuarie, mai multe proteste ale opoziţiei în timpul crizei politice din ţară au forţat anularea croazierelor sale timp de trei zile, o dovadă a ceea ce poate provoca şi distruge instabilitatea politică.

 

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply