Grecia va dubla TVA-ul hotelurilor sale

Guvernul grec va dubla TVA-ul pe care îl aplică hotelurilor, care va creşte de la 6,5% la 13%, care şi cu această creştere rămâne în grupul de cotă redusă, împreună cu energia şi alimentele de bază. Grecia se temea deja de creşterea TVA-ului la începutul verii. Cota generală creşte la 23%, în timp ce va exista o cotă super-redusă de 6% pentru consumabile medicale şi cărţi.

Prim-ministrul grec, Alexis Tsipras, a oferit astfel concesii noi creditorilor săi, pensii şi creşteri de TVA, două din liniile roşii până acum, pentru a ajunge la un acord care să permită deblocarea împrumutului de slavare şi pentru a evita suspendarea plăţilor şi iesirea Greciei din zona euro.

ECTAA (Grupul European de Asociaţii Naţionale de Agenţii de Turism) ceruse părţilor care negociau viitorul Greciei în Uniunea Europeană să stabilească “cât mai repede” TVA-ul turistic al ţării, pentru ca operatorii de turism şi hotelurile să poată planifica în avans sezonul şi să semneze contractele pentru 2016.

Turismul, care anul trecut a generat 17.100 mil. € în economia Greciei, a crescut în primul trimestru din 2015 cu 12,8% in venituri si cu 45,6% în vizitatori.  #shu#

Turismul, care anul trecut a generat 17.100 mil. € în economia Greciei, a crescut în primul trimestru din 2015 cu 12,8% in venituri si cu 45,6% în vizitatori. Imagine Shutterstock.

Turismul internaţional a contribuit la economia Greciei cu 14.000 milioane de euro în venituri directe în 2014, o cifră care, dacă se adaugă transportul aerian, maritim şi turismul intern, creşte la 17.100 milioane de euro.

Contribuţia totală, directă şi indirectă, a turismului la economia reală este de între 20,5% şi 24,7% din PIB, potrivit datelor provizorii, echivalentul a circa 37.600-45.300 milioane de euro.

Veniturile din turism în Grecia au crescut cu 12,8% în primul trimestru al anului, cu 532 milioane de euro; în timp numărul de vizitatori a crescut cu 45,6% comparativ cu primul trimestru a anului 2014, cu 1,7 milioane de turişti.

Grupul asigură că cotele medii de TVA pentru serviciile turistice aplicate în sudul Europei oscilează între 4% şi 8%, astfel că o creştere de impozit peste aceste niveluri ar putea lăsa Grecia “în afară pieţelor de turism competitive“.

 

Pensionare şi impozitul pe profit

Guvernul partidului Syriza acceptă întârzierea vârstei de pensionare la 67 de ani şi penalizarea pensionării anticipate, precum şi creşterea contribuţiilor sociale, aşa cum este prevăzut în ultima propunere înaintată troicii.

În total, Atena estimează că va genera venituri suplimentare de 0,38% din PIB anul acesta şi de 0,78% din PIB în 2016, cu o creştere a TVA-ului de 0,37% şi de 1,05% respectiv, cu reforma pensiilor.

În plus, Tsipras intenţionează să crească impozitul pe profit de la 26% la 29%, să aplice o taxă suplimentară de 12% la profiturile corporative mai mari de o jumătate de milion de euro, să reducă uşor bugetul de apărare anul viitor şi să crească taxa de lux, inclusiv pentru iahturi private.

Astfel, ultima ofertă a Greciei ar genera venituri suplimentare de 1,51% din PIB anul acesta şi de 2,87% din PIB în 2016. Delegaţia elenă susţine că aceste măsuri sunt suficiente pentru a îndeplini noile obiective de surplus primar, scăzând dobânzile, fixate de troica: 1% din PIB în 2015, 2% în 2016 şi 3% în 2017.

 

Sursă: hosteltur.com

One comment

  1. […] înregistrau creşteri de până la 15% în unele puncte turistice. Dar acum, măsuri cum ar fi creşterea TVA-ului la hoteluri în Grecia, ar putea avea consecinţe negative pentru […]

Leave a Reply