Grecia: record turistic în anul 2015

Cetăţenii din Grecia nu vor uita niciodată vara anului 2015, atunci când Atena a trebuit să negocieze un nou acord de salvare cu creditorii internaţionali, s-a decretat limitarea scoaterii de efectiv din bănci pentru a evita retragerile masive de bani şi în septembrie au fost convocate alegeri anticipate. Dar, în pofida acelei perioade de instabilitate politică, sectorul turistic a obţinut rezultate bune. Ministra de Turism a Greciei, Elena Kountura, a vorbit despre toate acestea cu Hosteltur.

Ce numere turistice a înregistrat Grecia în 2015?

Potrivit datelor oficiale, se estimează că în 2015 sosirile au depăşit 26 de milioane comparativ cu cele 24 de milioane în 2014. Veniturile din turism extern au ajuns la 14.500 milioane de euro, cu 1.000 de milioane mai mult decât în 2014.

 

Ce părere aveţi de aceste rezultate?

Am avut un an foarte bun. De fapt, a fost cel mai bun an al turismului în Grecia, cu un record de sosiri şi de venituri. Vă rog să ţineţi cont că turismul reprezintă 20% din PIB în ţara noastră şi ocupă mai mult de jumătate din forţa de muncă în mod direct şi indirect.

 

Şi acest lucru în ciuda numărului mare de ştiri negative despre Grecia, care au fost prezentate vara trecută

Suntem foarte fericiţi pentru că în 2015 mulţi oameni au ales Grecia ca destinaţie. Ei au decis să ne ajute în vremurile dificile. Ei şi-au arătat solidaritatea.

 

Ce vreţi să spuneţi prin solidaritate

Vreau să spun că noi credeam că anul 2015 va fi similar cu 2014, un pic peste poate în sosirile de turişti. Dar a venit luna iulie, când am trecut prin momente grele, cu toate negocierile economice cu privire la Grecia, şi atunci oamenii au înţeles că aveam nevoie de ajutor şi că atacurile în mass-media pe care le primeam erau nedrepte. Aşa că, în momentul în care am lansat o campanie concentrată pe rezervările last minute, oamenii au răspuns foarte pozitiv.

 

De ce credeţi că s-a generat acest răspuns?

Cei care cunosc Grecia au dorit să vină şi să ne ajute, pentru că ştiau că nu există nicio problemă. Aşa că vreau să mulţumesc celor care au venit din Franţa, Germania, Anglia, Spania… Pentru ajutorul şi solidaritatea lor.

Elena Kountoura, ministra de Turism a Greciei. Fotografie: Hosteltur

Elena Kountoura, ministra de Turism a Greciei. Fotografie: Hosteltur

Credeti că criza refugiaţilor din Siria, Afganistan, etc, care vin în Europa prin mai multe ţări, printre care şi Grecia, va modifica sosirile de turişti în 2016?

Pentru noi prioritatea este demnitatea şi drepturile omului. Grecia şi-a îndeplinit obligaţia faţă de un fenomen care a luat prin surprindere întreaga UE. Trebuie să abordăm tema refugiaţilor cu responsabilitate şi solidaritate. Europa şi Turcia trebuie să-şi facă temele şi totul va fi bine, nu cred că vom avea probleme în 2016.

 

Credeţi că Grecia va beneficia de faptul că Turcia şi Egipt au fost închise pentru turismul rusesc?

Cred ca mai multe destinaţii vor beneficia de el. Oricum, este un factor circumstanţial. Este mai bine să construim relaţii loiale între destinaţie şi vizitatori. Dacă turiştii pleacă satisfăcuti, ei vor fi cei mai buni ambasadori ai noştri.

 

Vara trecută, şi din cauza dificultăţilor economice, Grecia a fost forţaţă să crească TVA-ul la hoteluri, care era foarte competitiv, de la 6,5% la 13%. Cum va afectat această creştere?

Nu cred că a avut nici un impact, deoarce pachetele noastre turistice au preţuri mici, sunt foarte competitive. În plus, scăderea preţului la petrol ne ajută să reducem preţurile la transportul aerian.

 

Atunci când SYRIZA a intrat la guvernare s-a comentat că va interzice all-inclusive-ul în Grecia…

Nu este aşa. Propunerea noastră este de a îmbunătăţi all-inclusive-ul. De aceea, în 2015, pentru prima dată, am stabilit acorduri între hoteluri, turoperatori, regiuni şi primării pentru a distribui beneficiile economice ale turismului. Astfel, turiştii vor avea la dispoziţie tichete pentru a ieşi din hotel şi a consuma produse din afară. Datorită acestei măsuri, hotelierii au văzut că turistul care se deplasează prin destinaţie este mai satisfăcut. Şi doresc să se întoarcă în destinaţie.

 

Ce aşteptări aveţi pentru acest an?

Noi sperăm ca anul 2016 să fie un an mai un şi ca în 2018 Grecia să poată să se consolideze printre cele cinci cele mai populare destinaţii din Europa.

 

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply