Grecia intenţionează să crească TVA-ul la restaurante şi servicii de transport la 23%

Guvernul grec pregăteşte un pachet de reforme în valoare de 12.000 de milioane de euro, care urmează sa fie puse în aplicare în următorii doi ani, în schimbul celei de-a treia tranşe de salvare, pe care a cerut-o în mod oficial partenerilor din zona euro. Printre alte măsuri, propunerea include o creştere a TVA-ului, care va creşte de la 10% la 13% pentru bunurile de lux, de la 13% la 23% la restaurante, transporturi şi servicii de sănătate şi de la 6,5 la 13% la hoteluri; precum şi cea a impozitului pe profit, care va adăuga două puncte de la 26%.

“Se estimează că măsurile de 8.000 de milioane de euro pe care le-a prezentat  Grecia pentru 2015 şi 2016 vor fi majorate cu 2.000 de milioane de euro pe an, ceea ce face un total de 12.000 milioane de euro pentru următorii doi ani”, potrivit ziarului elen ‘Kathimerini’.

În pofida acestei creşteri a impozitelor, Guvernul lui Alexis Tsipras va menţine scutirile fiscale de care se bucură unele insule greceşti şi pe care creditorii internaţionali intenţionau să le elimine.

Guvernul lui Tsipras va menţine unele Scutari fiscale de care se unele insule greceşti. #shu#

Guvernul lui Tsipras va menţine unele Scutari fiscale de care se unele insule greceşti. Imagine Shutterstock.

Aceste măsuri ar putea întâlni rezistenţa din partea aripii radicale a SYRIZA şi din partea partenerului său minoritar de guvernare, Grecii Independenţi, două probleme pe care Tsipras încearcă să le rezolve în timp ce negociază cu colegii săi europeni.

Grecia a avansat miercuri că joi va prezenta o propunere detaliată care va afecta domenii precum sustenabilitatea fiscală, stabilitatea financiară şi creşterea economică pe termen lung şi pe care intenţionează să o aplice de săptămâna viitoare.

Naţiunea greacă a trimis deja o scrisoare Mecanismului European de Stabilitate (MEdE)fondul european de salvare, pentru a cere un nou împrumut cu o valabilitate de trei ani, ceea ce ar însemna al treilea program de salvare, pentru a continua în zona euro “respectând normele”.

 

Turişti primiţi

Turismul este una dintre cele mai importante activităţi economice din Grecia. În primul trimestru al anului, a primit 1,7 milioane de turişti străini, cu 45,6% mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului 2014, aşa cum a informat Autoritatea Statistică din Grecia (ELSTAT).

Sosirile de vizitatori din Uniunea Europeană (UE) au crescut cu 70,6%, cu mai mult de un milion de turişti, în timp ce numărul de vizitatori europeni din afara UE a crescut cu 16,5%, la 229.000 de străini.

 

Sursă: hosteltur.com

 

Leave a Reply