Grecia, după victoria partidului Syriza, va interzice resort-urile all inclusive

Partidul politic de stânga Syriza, câştigătorul alegerilor din Grecia, declară că nu este în favoarea conceptului hotelier. Nu intenţionează să interzică afacerile deja existente, dar cel mai probabil nu va mai da autorizaţii pentru noi proiecte de acest tip.

“Pentru noi, turismul de multiple feţe ale Greciei este unul dintre pilonii de dezvoltare şi reorganizare productivă a ţării“, a declarat Alexis Tsipira, liderul Syriza, la data de 9 decembrie în timpul unei întâlniri cu antreprenori din sector, în care le-a explicat politica de turism a partidului său.

Şi aşa cum informează ziarul local Greek Travel Pages, politica de turism a Syriza se va concentra pr creşterea turismului intern, promovarea formelor alternative de turism şi sprijinirea inteprinderilor mici şi micjlocii din industrie.

Nu la all inclusive

Prin urmare, Syriza a declarat că nu  va continua să sprijine un model de turism bazat pe crearea de mari resort-uri şi construirea de case de vacanţă în zonele sensibile ecologic.

“Pentru a dezvolta turismul nostru, trebuie să conservăm ceea ce ne oferă un avantaj competitiv, care nu este altceva decât cadrul natural uimitor al ţării noastre”, a adăugat Alexis Tsipiras.

În acest sens, liderul Syriza a anunţat deja in luna decembrie că, dacă partidul de stânga câştigă alegerile, va revizui programul de privatizări şi toate contractele de terenuri publice care au fost rezervate pentru investitori pentru a putea dezvolta resort-uri turistice.

În plus, Tsipiras a remarcat că partidul său nu este de acord să fie construite mai multe resort-uri all inclusive “care marginalizează economia locală. Pentru noi, turismul este în principiu o problemă pentru comunităţile locale, care trăiesc şi respiră cu el”.

Spre o cotă mai mică de all inclusive

Se estimează că veniturile generate de resort-urile all inclusive ajung la 2.000 de milioane de euro pe an în Grecia, dintr-un total de 15.600 milioane de euro în venituri din turism internaţional.

“All inclusive nu este cea mai bună opţiune, dar nu îl poţi nici interzice“, recunoştea Michalis Kristsotakis, deputat Syriza responsabil cu politica de turism, referindu-se la afacerile deja existente în declaraţiile sale pentru The New York Times.

Dar, în orice caz, modelul turistice propus de Syriza ar duce la o situatie în care va exista “un număr mai mic de pachete all inclusive, la momentul oprtun” şi intenţionează, de asemenea, să “oprească efectele negative generate de pachetele all inclusive”.

“Primul lucru care se întâmplă este ca unii turişti nu au o viziune bună a lucrurilor pentru că nu părăsesc resort-ul, iar alţii chiar nu ştiu în ce parte a ţării se află“, adaugă Kristsotakis.

 O localitate turistică din Grecia. #shu#

O localitate turistică din Grecia. Imagine Shutterstock.

 

Grecia a primit 17,9 milioane de turişti în 2013, cu 15,5% mai mulţi. În 2014, a ajuns la aproximativ 18,5 milioane.

În schimb, anul 2012, marcat de conflicte sociale puternice în Grecia, greve, etc., sosirile turistice externe au scăzut cu 5,5%.

Alte măsuri ale Syriza pentru turism

Pe de altă parte, politica în domeniul turismului a Syriza vizează promovarea turismului medical, cultural şi ecologic, considerate esenţiale pentru combaterea sezonalităţii ridicate care afectează sectorul.

O altă măsură propusă este reducerea TVA-ului pentru afacerile care sunt direct sau indirect legate de turism. Dar, în orice caz, Syriza doreşte, de asemenea, să desfăşoare o politică anti-fraudă şi anti-evaziune fiscală.

De asemenea, intenţionează să lanseze un serviciu public de feribot, care va funcţiona pentru a rupe monopolurile private în transportul de pasageri şi mărfuri între insule.

În plus, va fi studiată “posibila reintroducere a unei companii aeriene naţionale” şi oprirea privatizării a 14 mici aeroporturi insulare.

De asemenea, sunt prevăzute planuri pentru consolidarea Biroului Naţional de Turism din Grecia, responsabil pentru promovarea turismului.

 

Sursă: hosteltur.com

 

 

One comment

  1. […] an. Ei consideră că măsurile anunţate de guvernul elen, despre care am informat în articolul Grecia, după victoria partidului Syriza, va interzice resort-urile all inclusive, nu vor afecta […]

Leave a Reply