Grecia a încheiat primul semestru cu o creştere de 21% a sosirilor de turişti

Grecia a înregistrat mai mult de 7,5 milioane de turişti internaţionali în primele şase luni ale anului, cu 20,8% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de Banca Greciei.

Cu toate acestea, instabilitatea politică care afectează ţara elenă, agravată la începutul  sezonului festival, a afectat sectorul turismului. Conform companiei ForwardKeys, care analizează datele a milioane de rezervări de zboruri prin GDS, rezervările au scăzut în mod semnificativ în luna iulie.

Aşa cum am informat în articolul Atentate, crize şi epidemii: impactul imediat asupra călătoriilor, rezervările de călătorii în Grecia au scăzut cu 35% între 29 iunie şi 18 iulie, coincide cu ştirile din toată mass-media cu privire la decretul Guvernului de a preveni retragerile masive de bani din bănci.

Grecia a primit 7,5 milioane de turişti internaţionali până in luna iunie. #shu#

Grecia a primit 7,5 milioane de turişti internaţionali până in luna iunie. Imagine Shutterstock.

Cu toate acestea, până în iunie, sosirile de turişti din statele Uniunii Europene au crescut cu 32,4% comparativ cu anul precedent, când au fost înregistrate 4,9 milioane. De asemenea, numărul de turişti din afara UE a crescut cu 4%, la 2,67 milioane.

Printre ţările UE, sosirile de turişti germani au crescut cu 23,5%, cele ale britanicilor, cu 18%, şi cele ale francezilor, cu 12,5%.

În ceea ce priveşte vizitatorii din alte pieţe, cele din Statele Unite au crescut cu 41,6%, în timp ce turiştii ruşi au scăzut cu 60%.

În ceea ce priveşte încasările din turism, ele nu au crescut în acelaşi ritm, deoarece creşterea a fost de 8,2%, la 4.122 milioane de euro. Turiştii din UE au cheltuit cu 19% mai mult, ajungând la 2.620 de milioane de euro. La rândul lor, locuitorii din afara UE au redus cheltuielile cu 6,7%, la 1.367 milioane de euro.

2014 s-a încheiat, de asemenea, cu rezultate bune. Potrivit datelor prezentate de Banca Greciei, aceasta a primit 24,27 milioane de turişti, cu 20,7% mai mult faţă de anul precedent, atunci când a înregistrat 20,1 milioane de vizitatori.

Veniturile din turism au crescut cu 10,2%, la 13.393 milioane de euro, ca urmare a creşterii de turişti nerezidenti, deoarece costul mediu al călătoriei a scăzut cu 8,7%, la 552 de euro.

 

Sursă: hosteltur.com

 

Leave a Reply