Gradul de ocupare al hotelurilor din Franţa va scădea cu până la 40%

Atentatele din 2015 au provocat o scădere puternică a turismului în Paris şi cel de acum două săptămâni în Nisa, principalul oraş de pe Riviera franceză, ameninţă acum să afecteze toată ţara, în beneficiul altor destinaţii, cum ar fi Spania şi Portugalia, au remarcat analişti şi actori din sectorul turismului. 

Impactul atentaului de la Nisa, în care şi-au pierdut viaţa 84 de persoane, printre care 46 de străini, se simte în toata Rivieră franceză, “cu anulări atât de la clienţii francezi cât şi străini”, a indicat Philppe Gauguier, analist al firmei de consultanţă In Extenso.

Aceste anulări “pot reprezenta în prezent până la 20% din cerere sau chiar mai mult în hotelurile high-end, şi până la 40% într-un hotel”, a declarat expertul, citat de agenţia de ştiri AFP.

Oamenii “se tem să vină în Franţa, şi nu doar în Paris, iar acest lucru va dura cel puţin un an”, a afirmat François Delahaye, directorul general al hotelului de lux Plaza Athenee din Paris.

Delahaye estimează că hotelul sau va avea în acest an, “un grad de ocupare de între 50% şi 60%, comparativ cu între 70% şi 80% din ultimii ani”, potrivit AFP.

“Telefonul nu se opreşte din sunat de vineri pentru a anula rezervările din iulie, august şi septembrie (…), toate fiind mai ales ale clienţilor americani”. “În plus, ne confruntăm cu plecări în avans, cu un echivalent de 66.000 de euro până la data de 15 iulie”, a adăugat el.

Promenade des Anglais din Nisa, locul tragicului atac.

Promenade des Anglais din Nisa, locul tragicului atac.

Sosirile de turişti cu zboruile de linie înregistrau o scădere de 5,8% din luna ianuarie, cu un contrast puternic în Paris, unde scăderea era de 11%, iar în oraşele din provincie există o creştere de 1%, conform datelor publicate de Ministerul Afacerilor Externe în ajunul atacului care la 14 iulie a ucis 84 de persoane, în principalul oraş de pe Riviera franceză.

Teama de atentate s-a răspândit mai ales în Japonia, cu o scădere de 50% în sosirile de turişti din această ţara în aeroporturile din Paris între ianuarie şi aprilie, a indicat Comitetul Regional de Turism, citat de agenţia de ştiri franceză.

 

Incertitudine şi concurenţă

Turiştii au început să abandoneze capitala Franţei după atentatele din ianuarie 2015 împotriva ziarului satiric Charlie Hebdo şi împotriva unui supermarket cuşer şi cele din noiembrie împotriva sălii de concerte La Bataclan şi cafenele si restaurante, precum şi în apropiere de Stade de France.

“Provinciile (…) sunt în prezent lovite greu. Nu mai este vorba doar de Paris, ci toată Franţa se confruntă cu o perioadă complicată, presărată cu incertitudini şi expusă, prin urmare, concurenţei venite de la alte destinaţii”, care nu au fost obiective de atentate, a afirmat Philippe Gauguier.

Spania, a treia destinaţie la nivel mondial după Franţa şi Statele Unite, precum şi Portugalia sunt bine poziţionate pentru a beneficia de căutarea de alternative paşnice pentru o excursie sau pentru a petrece vacanţa.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply