Google declară război lui Uber

Google şi Uber se pregătesc pentru o luptă dură în sectorul transportului de pasageri, aşa cum a dezvăluit agenţia de ştiri din domeniul economiei Bloomberg. Lucrul cel mai ciudat este că, pentru moment, Google este principalul acţionar al celebrei aplicaţii.

Concret, şi prin Google Ventures, firma sa de capital de risc, compania cu sediul în Mountain View a investit 258 de milioane de dolari în Uber, în august 2013. Şi de atunci, unul dintre managerii de rang înalt al lui Google s-a alăturat consiliului de administraţie al lui Uber.

Dar, dacă la început părea ca pe termen lung Google va achiziţiona într-un final Uber, în realitate gigantul de tehnologie are propiile planuri de a lansa un serviciu de transport de pasageri, probabil legat de proiectul său de maşină fără şofer.

“Mai multe semnale indică faptul că Google şi Uber probabil vor fi concurenţi feroce în loc de aliaţi“, afirmă Bloomberg.

Iar lui Uber nu îi lipsesc duşmanii. Aplicaţia se confruntă cu numeroase probleme legale în mai multe ţări, după protestele soferilor de taxi şi chiar şi-a încetat operaţiunile de moment. A se vedea ştirea Uber va fi ilegală în Franţa de la 1 ianuarie.

În prezent, se pare că Google testează deja, în rândul angajaţilor săi, propia aplicaţie care permite utilizatorului să ceară o maşină pentru a se deplasa, potrivit Bloomberg.

În plus, compania de tehnologie pariază încă puternic pe proiectul său de vehicule-robot, care speră să ajungă pe străzi în termen de între doi şi cinci ani.

Google prevede o flotă de maşini autonome (fără volan şi ghidate de calculator, GPS, etc.) care va transporta pasagerii prin oraş. A se vedea, de asemenea, ştirea Google crează o maşină fără şofer: o consideră mai sigură.

La rândul său, Uber nu sta cu mâinile în sân. Compania intenţionează să solicite ca reprezentanţii Google să nu mai participe în consiliul de administraţie, din cauza conflictului de interese creat. Şi se gândeşte, de asemenea, să dezvolte propiul proiect de vehicul autonom fără şofer, aşa cum a dezvăluit blogul TechCrunch.

Travis Kalanik, CEO-ul Uber, a recunoscut public că viitorul afacerii sale merge spre taxiurile fără şofer, ceea ce va permite oferirea unui transport mai ieftin utilizatorilor. “Atunci când nu există o altă persoană în maşină [şoferul], costul pentru a utiliza Uber va fi chiar mai ieftin decât cel de a fi propietarul unui vehicul”.

Şi mai există un alt indiciu care sugerează o confruntare viitoare între Google şi Uber, potrivit Bloomberg. Şi acesta este că aplicaţia Google Now, care afişează informaţii geolocalizate pe smartphone-urile cu sistemul de operare Android, va include în curând date din alte aplicaţii, cum ar fi Airbnb (cazare) şi Lyft (servicii de taxi), dar nu ale Uber.

Ştirea originală a lui Bloomberg este disponibilă la următorul link: Google is Devoping its Own Uber Competitor.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply