Frontiere inteligente în aeroporturi: planul pilot al Uniunii Europene

Portugalia este primul stat membru al Uniunii Europene (UE) care a testat noul program de “frontiere inteligente” conceput pentru a menţine controale mai detaliate la frontierele externe la plecările şi sosirile cetăţenilor din afara UE. Planul va fi extins în perioada de probă în alte cinci ţări din UE. Potrvit autorităţilor comunitare, este esenţial să se identifice potenţialele ameninţări teroriste.

Sistemul de Intrare/Ieşire are drept scop să facă posibilă înregistrarea orei şi locului de sosire şi plecare a cetăţenilor din afara UE, în timp ce a fost aprobat programul de înregistrare a pasagerilor şi să fie posibil pentru vizitatorii frecvenţi să călătorească într-un sistem simplificat.

Programul va fi testat timp de şase luni în şase ţări din UE, începând cu Portugalia, care l-a implementat la mijlocul lunii martie în Aeroportul din LisabonaCelelalte cinci ţări în care va fi testat sistemul sunt Spania, Germania, Franţa şi Olanda.

Frontiere inteligente în aeroporturi: planul pilot al Uniunii Europene

Frontiere inteligente în aeroporturi: planul pilot al Uniunii Europene

 

În perioada de pre-lansare, secretarul de stat pentru Afaceri Interne, Joao Almeida, şi un membru al Parlamentului European din partea Partidului Popular, Nuno Melo, au vizitat puntul de frontieră al aeroportului, împreuna cu Beça Pereira, directorul naţional al serviciului de imigrare din Portugalia (SEF). Potrivit lui Melo, sistemul este crucial pentru a identifica potenţiale ameninţări teroriste.

Sistemul fusese dezvoltat înainte de atacurile recente de la Paris, dar după evenimente “iniţiativa a câştigat un noua avânt”, a spus el.

Secretarul de stat pentru Interne a spus că Portugalia a fost aleasă, în parte, pentru a fi pioneră în aplicarea sistemului, deoarece în ultimii ani, ţara a dezvoltat o serie de tehnologii avansate în domeniu.

Mai exact, pachetul de “frontiere inteligente” a fost propus de Comisie în februarie 2013. Proiectul include crearea unui Sistem Intrare/Ieşire şi programul de înregistrare a călătorilor (RTP).

CE subliniază faptul că “obiectivul său este de îmbunătăţi gestionarea frontierelor externe al statelor membre Schengen, luptă împotriva imigraţiei ilegale şi a furniza informaţii şi să ofere informaţii despre vizele expirate, precum şi facilitarea trecerii frontierelor pentru călătorii frecvenţi controlaţi înainte cetăţeni din terţe ţări”.

În timpul primului studiu al Pachetului Frontierelor Inteligente , care a fost finalizat în februarie 2014, Consiliul şi Parlamentul European (PE) şi-au exprimat îngrijorările tehnice, operaţionale şi de costuri, în special legate de viabilitatea globală a noilor sisteme propuse şi unele dintre caracteristicile sale.

 

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply