Shadow

Europa își va recupera traficul în 2022 la 92% din nivelurile pre-pandemie

Ultimele scenarii de trafic aerian de la Eurocontrol, agenția europeană pentru siguranța navigației aeriene, pentru perioada aprilie-decembrie 2022 prevăd o creștere constată între aprilie și vârful verii, ajungând la 89% din volumul anului 2019 în august în scenariul de bază, cu o ușoară creștere a acestui nivel care încheie anul la 92% din nivelurile pre-pandemie. Această redresare susținută se va traduce la aproximativ 9,3 milioane de zboruri operate în toată Europa pe tot parcursul anului, cifră care reprezintă 84% din traficul din 2019, când rețeaua europeană a înregistrat un record de 11,1 milioane de zboruri, cifra semnificativ mai mare decât cele 6,2 milioane de operațiuni anul trecut. 

Rectorul navigației aeriene europene propune trei scenarii. Scenariul de referință prevede că traficul va reveni la aproximativ 90% din nivelurile anului 2019 până în vara anului 2022 și rămâne stabil până la sfârșitul anului, majoritatea fluxurilor intra-europene revenind la normal sau chiar depășind nivelurile anterioare până la pandemie și de lungă distanță curge revenind treptat.

Scenariul scăzut prevede o recuperare mai lentă până în vară până la 83% din nivelurile din 2019, cu unele riscuri materialându-se pentru a crea o scădere după vară și doar o recuperare parțială până la sfârșitul anului.

Scenariul ridicat presupune o accelerare rapidă până la 95% din nivelurile din 2019 în timpul verii, majoritatea fluxurilor de călătorii globale reluându-se, fără alte impacturi adverse după vară, iar traficul crescând până la sfârșitul anului pentru a se îndrepta către nivelurile pre-pandemie. 

Directorul general al Eurocontrol, Eamonn Brennan, a declarat că aviația a continuat să își revină bine în ultimele săptămâni, cu o creștere constantă de la 68% în ianuarie la 79%  la începutul lunii aprilie, comparativ cu nivelurile din 2019, chiar și ținând cont de impactul asupra rețelei și prețurilor la combustibil ale agresiunii neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei.

„Companiile aeriene adaugă multă capacitate, iar unele companii aeriene își depășesc deja nivelurile de dinainte de pandemie. Oamenii arată că își doresc cu adevărat să zboare, mulți pentru prima dată de înainte de începerea pandemiei. Atingând 90% sau mai mult din traficul din 2019 în momentele de vârf ale verii este ferm pe cărți și ne așteptăm ca destinațiile de vacanță și alte părți ale rețelei să depășească 100% din nivelurile lor din 2019”. 

Acesta adaugă că, în mod clar, totuși, există înca unele riscuri negative legate de tensiunile geopolitice în curs care ar putea afecta și mai mult prețurile combustibililor și condițiile economice, precum și posibilitatea unor noi variante de COVID-19.

„De asemenea, vedem lipsuri de personal în anumite părți ale industriei, în special în aeroporturi cu roluri cheie, cum ar fi agenții de verificare a aeroporturilor sau serviciile de handling la sol, iar acest lucru trebuie gestionat cu atenție. Dacă oricare dintre acești factori intră în joc, traficul ar putea aluneca către nivelurile prognozate în scenariul nostru scăzut„, a subliniat el.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.