Shadow

Europa se protejează cu noi restricții pentru nevaccinați

În urmă cu doar câteva zile, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că pandemia de coronavirus ar putea provoca încă jumătate de milion de decese în Europa până la începutul lunii februarie, într-un moment în care continentul înregistrează o creștere alarmantă a infecțiilor. Confruntate cu această amenințare în creștere, țările europene încep să se protejeze pentru a opri avansul unui al șaselea val de COVID-19, crescând presiunea cu mai multe restricții asupra persoanelor care nu au fost încă imunizate împotriva virusului, pentru a opri ceea ce a fost denumită „pandemia nevaccinaților”. Una dintre țările care a adoptat cele mai drastice măsuri a fost Austria, care din 16 noiembrie aplică o izolare parțială exclusiv pentru persoanele nevaccinate sau nevindecate de COVID-19. Acești cetățeni trebuie să rămână acasă decât să meargă la serviciu, să facă mici comisioane sau să meargă la tratament, aceleași măsuri care au fost propuse în arestările anterioare. 

 

Astfel, aproximativ două milioane de persoane care nu au fost vaccinate în totalitate vor trebui să respecte această izolare parțială, din care sunt excluși copiii cu vârsta sub doisprezece ani, pentru ca școlile să continue să funcționeze fără modificări, relatează Kronen Zeitung. 

 

„Știm cu toții că riscul persoanelor nevaccinate este de multe ori mai mare. Prin urmare, suntem nevoiți să luăm aceste măsuri drastice. Nu luăm această decizie cu ușurință, dar din păcate, este necesară”, a explicat cancelarul federal Alexander Schallenberg, care a remarcat că statele federale pot adopta reguli și mai stricte. 

 

„Situația este gravă. Al patrulea val (de pandemie) ne afectează din plin. Acest lucru se datorează variantei delta, dar și ratei scăzute de vaccinare”, a spus el presei.

 

În acest sens, el a constatat că, dacă nu sunt vaccinați suficienți oameni, nu va fi niciodată posibil să ieșim din acest „cerc vicios”. Măsura va fi aplicată pentru o perioadă inițială de zece zile, cu posibilitatea de a fi prelungită ulterior, ceea ce va necesita un nou vot parlamentar.  

Un magazin din Germania. Fotografie: EFE.

 

Aproximativ 65% din populația austriacă este complet vaccinată, una dintre cele mai scăzute rate din Europa de Vest. În același timp, rata de infectare pe șapte zile este de peste 800 de cazuri la 100.000 de persoane, una dintre cele mai ridicate din Europa. 

 

Record de infecții în Germania

Dar nu numai Austria își înăsprește restricțiile. Tocmai în țara vecină, Germania, noul val este atribuit în special ratei slabe de vaccinare, cu 70,1% din populație care a primit cel puțin o doză și doar 67,5% cu schema completă, conform datelor oferite de Robert Koch Institului (RKI). 

 

Astfel, state deosebit de afectate, precum Saxonia, Bavaria sau recent Berlin, au introdus noi restricții pentru persoanele nevaccinate. De exemplu, în capitală nevaccinații nu vor putea avea acces la restaurante fără terase, baruri, săli de sport sau coafor, nici măcar dacă prezintă un test negativ. 

 

De asemenea, în Saxonia, accesul la restaurantele interioare și la locurile de întâlnire este permis doar celor care au fost deja vaccinați sau recuperați

 

În Germania, noul val de SARS-CoV-2 a dus joia trecută la atingerea unui record de 50.196 de noi cazuri pozitive de coronavirus, un număr care a depășit cu mult cele sub 40.000 de infecții din ziua precedentă. 

 

În aceste circumstante, autoritățile germane amenință cu noi închideri și restricții, în timp ce experții au cerut măsuri imediate pentru a reduce tensiunea din spitale. 

 

Inăsprirea restricțiilor

În Franța, președintele său Emmanuel Macron, a anunțat că persoanele de peste 65 de ani vor trebui să primească o doză de vaccin de rapel la mijlocul lunii decembrie pentru a avea un permis de sănătate valabil , cunoscut sub numele de Pass Sanitaire, folosit pentru a avea acces la locuri publice precum restaurante sau cluburi, informează Dw. 

 

„Pandemia nu s-a încheiat” a avertizat Macron într-un discurs televizat, menționând ca studii recente arată că imunitatea vaccinului scade după șase luni. Prin urmare, președintele francez a cerut cetățenilor să contribuie pentru a evita un nou val. 

 

Franța are una dintre cele mai mari rate de vaccinare din Europa, cu aproape 75% din populația adultă complet vaccinată, deși, în ciuda acestor cifre, infecțiile au crescut vertiginos cu 40% în ultima săptămână. 

 

Anunț de închideri în Țările de Jos

Și Țările de Jos au anunțat noi restricții din cauza exploziei de noi cazuri de coronavirus în țară. Guvernul a dispus închiderea magazinelor neesențiale la ora 18.00 și a hotelurilor, supermarketurilor și farmaciilor la ora 20.00 pentru stoparea cazurilor de COVID-19, a doua zi după ce s-a înregistrat cel mai mare număr de infecții de la începutul pandemiei, în martie 2020, potrivit Efe. 

 

De asemenea, menține permisul COVID pentru a avea acces la afacerile de ospitalitate, cinematografe, teatre, piscine și săli de sport, precum și utilizarea măștilor în supermaketuri, magazine neesențiale, transport public și clădiri oficiale și studiază extinderea lui în alte zone. 

 

Pentru a obține acest document în Țările de Jos, trebuie îndeplinită cel puțin una dintre aceste trei cerințe: să aibă programul complet de vaccinare, să fie trecut recent prin boală sau să prezinte un test negativ, un sistem cunoscut sub numele de 3G în țări precum Germania sau Austria

 

În plus, evenimentele sportive se vor juca din nou cu ușile închise în următoarele trei săptămâni, inclusiv toate meciurile din liga de fotbal și meciul decisiv de calificare pentru Cupa Mondială Qatar 2022 dintre Olanda și Norvegia. 

 

Certificat COVID în Danemarca

La rândul ei, Danemarca a inaugurat noua normalitate în septembrie anul trecut și și-a eliminat toate restricțiile, dar avansul virusului a forțat țara să revină la acestea

 

De vinerea trecută, cetățenii trebuie să prezinte un certificat de sănătate COVID-19 pentru a intra în restaurante, discoteci și evenimente publice mari. Documentul indică dacă o persoană este vaccinată, recuperată sau a fost testată negativ pentru virus. 

 

Mai multe informații în articolul: ECDC recomandă să nu se călătorească în majoritatea țărilor UE

 

Sursă: hosteltur.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.