Enorma autostradă de avioane peste Atlanticul de Nord

Deasupra mării, unde nu există acoperire radar nici control al traficului aerian, avioanele nu zboară aşa cum fac în mod normal: trebuie să urmeze o serie de rute aeriene desemnate în fiecare zi care funcṭionează ca autostrăzi pe cer, aşa cum explică în următorul video Wendover Productions.

Deşi a devenit o rutină, traversarea Atlanticului este una dinre minunile moderne din domeniul aviaṭiei. Concret, Atlanticul de Nord este cel mai saturat spaṭiu din lume şi cele peste 2.000 de avioane care îl traversează trebuie să solicite în ziua precedentă ruta lor aeriană specifică pentru acel zbor.

Anterior în planul de zbor, piloṭii au convenit deja ruta, punctele de intrare şi ieşire spre mare şi în cursul zborului este revizuită şi verificată în mod frecvent poziṭia avionului, cu informaṭia propriilor instrumente şi prin comunicaṭii prin radio, satelit şi date, în conformitate cu North Atlantic Minimum Navigation Performance Specifications ale Organizaṭiei Internaṭionale a Aviaṭiei Civile (ICAO), deoarece nu există o separare minimă atribuită şi controlată de un ATC (Air Traffic Control).

Autorizaṭiile şi alocarea rutelor cu destinaṭia Europa sunt date de centrul de control al oceanelor Gander, în Terranova, Canada; şi cu destinaṭia America, centrul de control al oceanelor Shanwick, Scoṭia, care are sisteme moderne şi un corp de controlori foarte eficienṭi. Rutele pentru trasee peste Atlantic se schimbă zilnic, Rutele sunt publicate de fiecare centru de control oceanic la fiecare 24 de ore.

 

Sursă: hosteltur.com

 

Leave a Reply