Elemente cheie pentru a atrage călătorul senior

Vârsta este din ce în ce mai puţin un obstacol pentru persoanele în vârstă pentru a călători, chiar şi pentru cei care depăşesc 80 de ani, dar au nevoie de servicii care să răspundă nevoilor şi intereselor lor. În cadrul acestui colectiv pot exista diferenţe de peste 30 de ani, care necesită, de asemenea, propuneri de petrecerea timpului diferite. În general, aceşti turişti cer destinaţii sigure, cu servicii de calitate şi conexiuni de transport directe, potrivit datelor unui studiu realizat în mai multe ţări din Uniunea Europeană

Persoanele în vârstă sunt dispuse să călătorească în străinătate în timpul pensionării sale, dar pentru a face acest lucru este necesar ca furnizorii de servicii să se poată adapta la nevoile sale. Programele de călătorie pentru persoane în vârsta de multe ori integrează în acest grup oameni de 55 de ani. Cu toate acestea, între cei care au această vârstă şi cei de 80 de ani există o distanţă mare şi cerinţele nu sunt aceleaşi.

Într-un studiu realizat pentru proiectul european Tourage, în rândul a mai mult de 1.700 de respondenţi, vârsta medie a celor care au participat este de 68,3 ani. 59,5% sunt sub 70 de ani, 38,5%, între 70 şi 84 de ani şi 1,9% corespunde persoanelor între 85 de ani şi mai mult.

De asemenea, marea majoritate a celor care au răspuns la sondaj, 69%, sunt femei, consecinţă a poziţiei dominante în eşaloanele superioare a piramidei populaţiei. Prin urmare, trebuie să existe servicii diferite pentru persoanele mai tinere şi pentru persoanele în vârstă şi, în funcţie de diferitele profiluri ale cetăţenilor.

Prin urmare, operatorii ar trebui să elaboreze o ofertă mai diferenţiată. Acest lucru este prevăzut în raportul intitulat “Care sunt nevoile turiştilor de vârsta a treia în regiunile Tourage?“, care oferă unele piste cu privire la obiceiurile de călătorie, motivatie şi nevoile turiştilor în vârsta de pensionare sau aproape de aceasta.

Tourage este un proiect care are sprijinul Programului de Cooperare Interegională Interreg IVC şi Uniunea Europeană (UE) şi are scopul de a stimula economiile regionale prin intermediul turismului şi să sprijine îmbătrânirea activă şi sănătoasa a populaţiei.

Călătoriile pentru persoanele în vârstă sunt destinate persoanelor peste 55 de ani.  #shu#

Călătoriile pentru persoanele în vârstă sunt destinate persoanelor peste 55 de ani. Imagine Shutterstock.

 

Crearea acestei iniţiative răspunde la ideea că turismul pentru persoanele în vârstă se bucură de un mare potenţial în Europa şi pentru care îmbătrânirea populaţiei reprezintă o provocare majoră pentru instituţii, în timp ce oferă oportunităţi mari. Scopul său este ca rezultatele studiului să devină un instrument pentru a ajuta la dezvoltarea strategiile mai bine concentrate pe atragerea turistului senior internaţional.

 

Caracteristici

În conformitate cu concluziile raportului citat, principalele obstacolele pe care le întâñlnesc aceşti cetăţeni atunci când le întâlnesc sunt legate de problemele economice şi de sănătate. O altă caracteristică definitorie este că nu le place să călătoreasca singuri.  Şi trebuie ţinut cont de faptul că există un grup mare de persoane singure. Lipsa unui tovarăş de drum descurajează adesea plecare. 55% dintre cei care au răspuns la sondaj sunt căsătoriţi, dar 10% sunt singuri, 25% sunt văduvi şi 7% divorţaţi.

Natura, siguranţă, locurile istorice, calitatea serviciilor şi conexiunile de transport simple sunt principalele condiţii când aleg o destinaţie.

Deşi un procent ridicat de persoane în vârsta, 47%, preferă să organizeze călătoria pe cont propiu, anumite grupuri, cum ar fi cluburi sau asociaţii de pensionari, joacă un rol cheie în organizarea deplasărilor în grup pentru acest colectiv.

Atunci când iau o decizie cu privire la călătorie pe care o vor face, experienţele personale sunt principala referinţă pentru 21%, familia pentru 19% şi prietenii pentru un alt 19%. Mass-media şi reţele sociale nu constituie surse de informare relevante pentru acest colectiv. Doar 7% menţionează Internetul ca instrument de căutare.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply