EasyJet părăseşte Marea Britanie după Brexit

Compania aeriană britanică EasyJet a anunţat vinerea trecută că a cerut un certificat de operator aerian (AOC) în altă ţară din Uniunea Europeană, pe care nu a precizat-o, ca urmare a iminenţei părăsirii UE de către Marea Britanie, după rezultatele referendumului pe care l-a aprobat Brexit. Ideea este că aceasta să poată funcţiona ca o companie europeană în continuare. 

 

Compania a explicat într-un comunicat că “acest certificat, care este emis de organismul de reglementare pentru sectorul aviaţiei în fiecare ţară, va permite easyJet să funcţioneze în toată Europa, aşa cum o face astăzi” şi adaugă că “până când rezultatul negocierilor dintre Marea Britanie şi UE nu este mai clar, easyJet nu are nevoie să facă schimbări structurale sau operaţionale”, referindu-se în mod tacit la o eventuală schimbare a locaţiei. 

EasyJet părăseşte Marea Britanie după Brexit

EasyJet părăseşte Marea Britanie după Brexit

Compania low cost britanică a menţionat, de asemenea, faptul că a conceput un plan de contigenţă pentru a evita efectele “brexit-ului” asupra sectorului, care include şi a cere Guvernelor de la Londra şi europenilor să ajungă la un acord pentru a menţine standardele actuale. Dacă nu este posibil sau dacă nu va fi inclus în noul cadru de relaţii care se vor stabili între UE şi Marea Britanie, easyJet a declarat că va lua în considerare atunci să transfere departamentul său legal în Aeroportul din Londra-Luton, sediul său central, în alt oraă european. 

 

“Conform noului plan de contigenţă elaborat înainte de referendum, am purtat discuţii informale cu mai multe autorităti europene a aviaţiei faţă de obţinerea unui certificat de operator aerian (AOC) într-o ţară europeană pentru a putea zbura pentru Europa aşa cum o facem în prezent“, a indicat nota. 

 

Compania aeriană britanică a declarat că “procesul formal de a achiziţiona un AOC” a început, cu toate că el a insistat asupra faptului că, de moment, nu intenţionează să-şi mute sediul general sau locurile de muncă din Luton în alt loc posibil. 

 

Anunţul făcut de easyJet coincide cu cel al fondului de investiţii britanic Fidelity, care va transfera 100 de locuri de muncă de la Londra la Dublin, deşi a asigurat că această decizie a fost luată înainte de referendumul din 23 iunie. Aceste mişcări apar în scenariul oferit de mai mulţi analişti, că ieşirea din UE va face ca City din Londra, districtul financiar, să piardă influenţa sa şi locurile de muncă în favoarea unor locaţii precum Dublin, Frankfurt şi Paris. 

 

Cu două zile înainte de referendum, compania aeriană a reiterat sprijinul său pentru permanenţa în Marea Britanie în cadrul Uniunii Europene, încurajând oamenii să voteze NU Brexit, printr-o declaraţie a directorului executiv, Carolyn McCall, sprijinită de Stelios Haji-Ioannou, fondatorul companiei aeriene britanice.

 

Ambii au susţinut atunci cât de benefice au fost pentru aviaţia europeană, şi în special pentru cea britanică,  politicile UE aplicate pentru toate Statele Membre şi, în special, cea de ceruri deschise care a facilitat revoluţia companiilor low cost şi la care easyJet a contribuit la iniţierea sa acum 20 de ani. 

Sursă: hosteltur.com

 

 

Leave a Reply