easyJet a realizat un profit record pentru al patrulea an consecutiv

Compania low-cost britanică easyJet a încheiat anul fiscal la 30 septembrie cu un proft net de 581 milioane de lire sterline (727 mil. €), cu 21,5% mai mult decât anul trecut, când a realizat un profit înainte de impozitare de 478 milioane de lire sterline (mai mult de 598 mil. €). Acest profit a fost o marjă înainte de impozitare de 12,8%, cu o creştere de 1,6 puncte procentuale faţă de cea de anul trecut, şi un profit record pentru al patrulea an consecutiv; aşa cum a anunţat CEO-ul companiei, Carolyn McCall. 

Îmbunătăţirea profitului realizat de compania low-cost britanică reflectă rentabilitatea obţinută în ceea ce priveşte veniturile cu 6,3% de 4.258 de milioane de lire sterline (mai mult de 5.328 mil. €) la 4.527 milioane (5.666 mil. €).

Cu toate acestea, după cum raportează compania aeriană, veniturile pe scaun vor creşte cu 1,9%, la un curs de schimb constant, până la 63,31 lire sterline (79,25 €) într-un mediu de capacitate mai mare. Purtătorii de cuvânt ai companiei spun că “creşterea veniturilor pe scaun se datorează, în parte, unei serii de iniţiative a managementului veniturilor şi digitale şi un accent continuu pe alocarea de capital“.

Pe parcursul anului, compania a mărit capacitatea sa cu 5,1% la 71,5 milioane de scaune; în timp ce cererarea pasagerilor a crescut cu 6,6% la cele 64,8 milioane, ceea ce a dus la creşterea nivelului factorului de încărcare cu 1,3 puncte procentuale, la 90,6%.

 

Costuri competitive

Costul pe scaun, fără a include combustibilul, a crescut cu 0,6% la o rată de schimb constantă la 37,70 de lire sterline (47,20 €), ca urmare a creşterii taxelor de aeroport, compensate prin iniţiativele desfăşurate în cadrul programului easyJet, care a permis o economie stabilă de 32 de milioane de lire sterline (peste 40 de milioane de euro) pe parcursul anului, dintre care 18 milioane (peste 22,5 mil. €) corespund celui de-al doilea semestru al anului.

 

Baze de operare şi flotă noi

În cursul acestui an, easyJet a deschis două noi baze de operare în aeroporturile din Hamburg şi Napoli şi a anunţat deschiderea a altor două în Amsterdam Schipol şi Oporto (A se vedea: EasyJet va deschide o nouă baza europeană).

De asemenea, compania şi-a exercitat dreptul de opţiune de a cumpăra 35 avioane Airbus A320 “pentru a profita oportunităţile de creştere a profitabilităţii”.

În paralel, compania franco-americană CFM a fost aleasă pentru a face comenzile viitoare de motoare pentru actuală şi noua generaţie de avioane, “permiţând economii în costurile acestora”.

easyJet a realizat un profit record pentru al patrulea an consecutiv

McCall a afirmat că susţinut ca dezvoltarea continuă a strategiei stabilite a permis companiei easyJet “să prezinte din nou rezultate solide şi să realizeze un profit record pentru al patrulea an consecutiv. Prin urmare, ne propunem să creştem proporţia profiturilor noastre după impozitare în dividende de la o treime la 40%, reflectând încrederea în viitorul easyJet”.

El a subliniat, de asemenea, că rezultatele arată “concentrarea continuă a companiei pe costurile sale şi progresul înregistrat faţă de fiecare prioritate strategică de venituri. easyJet a mărit diferenţa cu concurenţii săi, atât a companiilor tradiţionale cât şi celor low cost, prin reţeaua sa de rute care leagă marile aeroporturi europene, relaţia calitate-preţ si un serviciu de calitate şi apropiat”, a subliniat ea.

 

Sursă: hosteltur.com

 

Leave a Reply