Dronele aterizează în turism

Industria militară a promovat utilizarea de aparate de zbor fără pilot, cunoscute sub numele de drone. Versiunile mai simple şi mai ieftine ale acestor dispozitive încep să se aplice acum în domeniul construcţiilor, infrastructură, agricultură… Şi, de asemenea, în sectorul turismului. Cu toate acestea, este o vorba de o tendinţă incipientă şi chiar prezintă unele riscuri.

Pilotul Airbus A320, care se pregătea să aterizeze pe aeroportul din Londra Heathrow la data de 22 iulie din 2014 făcea ultimele verificari atunci când, la 700 de metri de atingerea pistei, a văzut un mic obiect negru la stânga.

Din fericire, cele două nu s-au atins. Dar, cercetările ulterioare au confirmat că a fost vorba de o dronă şi a ajuns să fie la doar 20 de metri de avion.

Incidentul cauzat de o dronă misterioasă pe Heathrow a provocat şi mai mult entuziasm în jurul acestor aparate de zbor fără pilot.

De fapt, experţii în securitate au avertizat că, fiind invizibile pentru majoritatea radarelor, o dronă în mâini greşite ar putea fi utilizată pentru atentate teroriste în vecinătatea aeroporturilor.

Dar, în timp ce cresc aceste preocupări, dronele au din ce în ce mai multe utilizări civile în numeroase activităţi, de asemenea, în turism.

Ieftinirea lor şi usurinţa de utilizare permite ca aceste aparate fără pilot, echipate cu o cameră de televiziune sau fotografii să facă, de exemplu, imagini spectaculare, imagini care apoi sunt utilizate în acţiuni de promovare turistică, în special prin intermediul internetului, reţele sociale…

De exemplu, Richard Branson, prpietarul Virgin, a publicat recent pe blogul său un videoclip realizat dintr-o dronă în complexul turistic Necker Island, în Caraibe.

În următorul video se discuta, de exemplu, că dronele ar putea fi utilizate în parcurile naţionale din Africa ca sistem de supraveghere video din aer pentru a preveni braconajul de rinoceri şi elefanţi.

“Dronele deschid noi uşi în campaniile publicitare pentru destinaţii turistice. Cu toate acestea, majoritatea cazurilor nu alocă timp suficient pentru scrierea scenariului şi aproape toate videoclipurile de promovare se limitează să survoleze atracţiile turistice ale destinaţiei, cu abordări noi dar fără nici o căutare a creativităţii”, a spus Nicolas Derval, tehnician în dezvoltarea turismului pentru Hosteltur.

Acest expert în turism durabil propune ca dronele să fie utilizate în “vizitele virtuale” a patrimoniului istoric inaccesibil sau care nu pot să primească vizitatori, de exemplu, “cu un sistem multioptions care permit alegerea între mai multe drumuri posibile”.

Şi aşa cum indică Nicolas Derval, “a vizita locurile unde este imposibil să ajungi ar putea deveni atracţia turistică majora în următorii ani, datorită dronelor, dacă noi specialişti în turism suntem capabili să îi stoarcem întregul potenţial”.

De fapt, utilizarea dronelor cel mai probabil va depinde atât de imaginaţia profesioniştilor cât şi de cadrul legal.

 

Experienţe nereuşite

În timp ce, în Statele Unite încep să fie testate utilizări din ce în mai inovatoare. De exemplu, un hotel din California, în Sausalito, au introdus o dronă în room service-ul său. Aparatul este utilizat pentru a transporta şampanie (trei sticle pe zbor) până la una din terase. A se vedea, de asemenea, Şase tehnologii hoteliere care se apropie.

Dar a fost, de asemenea, ştire in SUA o experienţa dezastruoasă. Propietarii unui  restaurant din New York au folosit o dronă în local pentru a duce transporta vâscul peste clienţi, care astfel se sărutau urmând tradiţia de Crăciun. Dar, elicele s-au lovit de nasul unei femei, care a suferit mai multe tăieturi.

Posibilităţile de utilizare a dronelor în industria de agrement şi turism sunt multe, dar va fi necesară afinarea utilizării sale.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply