Doi directori executivi ai Uber pentru Franţa şi Europa au fost arestaţi

Agenţi ai poliţiei judiciare franceze au arestat luni, preventiv, doi directori ai statrt-up-ului american Uber, dezvoltatorul polemicii aplicaţii uberPOP, care săptămâna trecută la Paris a fost epicentrul protestelor violente ale şoferilor de taxi, care s-au încheiat cu interzicerea acestei platforme în Franţa. Potrivit presei locale, este vorba de CEO-ul Uber din Franţa, Thibaut Simphal, şi directorul general al Uber pentru Europa, Pierre-Dimitri Gore-Coty. Informaţia a fost confirmată de companie, care are în Franta aproximativ un milion de utilizatori, potrivit propiilor estimări.

Doi directori executivi ai Uber pentru Franţa şi Europa au fost arestaţi

Doi directori executivi ai Uber pentru Franţa şi Europa au fost arestaţi

Surse judiciale au explicat că cei doi directori sunt în custodia poliţiei pentru o anchetă deschisă anul trecut cu privire la aplicaţia UberPOP. Concret, ancheta a început după un denunţ care a ost prezentat împotriva lui Uber în noiembrie 2014, ca urmare birourile companiei din Paris au fost perchiziţionate.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, arestarea are loc după ce anchetatorii au constatat lipsa unor documente cheie, care ar fi fost retrase din arhive şi calculatoare, împiedicând ancheta. Cu toate acestea, conform declaraţiilor făcute de Uber, cei doi directori s-au prezentat la poliţie pentru a răspunde la ancheta în curs de desfăşurare cu scopul de a “coopera cu autorităţile pentru a clarifica orice confuzie”.

Săptămâna trecută Prefectura din Paris a interzis utilizarea aplicaţiei UberPop în capitala franceză, dupa ce s-au înregistrat incidente violente în timpul protestelor şoferilor de taxi francezi împotriva serviciului oferit de UberPOP şi cererea ministrului de Interne francez, Bernard Cazeneuve, care l-a descris ca “activitate ilegală”. Măsura nu se aplică doar la Uber POP ci şi celorlalte două aplicaţii similare, care se numesc Hetch şi Djump.

Şoferii de taxi au blocat drumurile de acces spre marile oraşe franceze şi aeroporturilor din ţară. Cel puţin opt şoferi, printre care şoferi de taxi şi şoferi Uber, au fost deţinuţi.

Ministrul Cazeneuve a emis critici dure împotriva propietarilor platformei americane Uber, pe carre îi acuză că au “o atitudine cinică şi arogantă” şi că se consideră “mai presus de lege”.

Cazeneuve a adăugat că “acesta apeleaza la şoferii propietari de maşini, cărora le ia un comision de 24% şi i pune într-o situaţie de încălcare totală a legii, şoferii şi compania neplătind nicio cotizaţie socială şi niciun impozit. Aceasta este legea junglei. Este ceea ce există înainte ca dreptul social să îi protejeze pe angajaţi.

 

Sursă: hosteltur.com

2 comments

  1. […] pentru a evita probleme juridice, aşa cum s-a întâmplat cu Uber. Acum doar o săptămână, doi directori ai Uber pentru Franţa şi Europa au fost arestaţi şi acum patru zile, Uber a suspendat în Franta controversata sa aplicaţie […]

  2. […] Uber a anunţat vinerea aceasta suspendarea în Franţa a polemicului său serviciu de transport urban prin intermediul aplicaţiei uberPOP, după protestele făcute de şoferii de taxi francezi, care până la urmă au avut ca rezultat interzicerea aplicaţiei de către Primăria din Paris şi arestarea directorilor pentru Franţa şi Europa a start-up-ului de tehnologie. Ei sunt acuzaţi, printre alte infracţiuni; de “a pune în contact clienţii, cu persoane fizice care folosesc propiul vehicul pentru transport fără a plăti impozite” (a se vedea: Doi directori executivi ai Uber pentru Franţa şi Europa au fost arestaţi). […]

Leave a Reply