Dispare un avion al companiei AirAsia care zbura între Indonezia şi Singapore

Zborul QZ8501 al companiei low cost AirAsia, cu sediul în Malaezia, care a decolat sâmbăta noaptea ora României din aeroportul indonezian Surabaya (insula Java) cu destinaţia Singapore, a dispărut pe rută aşa cum a informat compania într-un comunicat publicat pe reţeaua socială Facebook. La bordul avionului călătoreau 162 de persoane: 155 de pasageri şi şapte membrii ai echipajului.

Aeronava, un Airbus A320-200, a pierdut contactul cu turnul de control din Jakarta (Indonezia) la ora 7:20 din Singapore (2:24 a dimineţii zilei de Duminică 28 decembrie în Spania). Ora de sosire era programată la doar o ora mai târziu. Protocolul de căutare este încă activ.

AirAsia, cea mai mare companie low cost din Asia, au informat într-un comunicat pe reţeaua socială Facebook că aeronava ar fi “cerut o deviere din cauza condiţiilor meteo de pe rută înainte ca comunicarea cu aparatul să se piardă atunci când era sub controlul aerian indonezian”. Autorităţile ţării au informat că s-a pierdut contactul cu aeronava atunci când zbura peste Marea Java. La scurt timp înainte de a dispărea comandatul aeronavei, care zbura la 9.700 de metri înălţime, a cerut permisiunea pentru a urca la 11600 de metri din cauza condiţiilor de vreme rea. Comunicatul companiei subliniază faptul că aparatul ar fi trecut ultima sa revizuire pe 16 noiembrie.

Dispare un avion al companiei AirAsia care zbura între Indonezia şi Singapore

Dispare un avion al companiei AirAsia care zbura între Indonezia şi Singapore

 

Într-un comunicat, compania aeriană publică o listă de pasageri în care asigură că 156 de persoane care călătoresc cu avionul sunt cetăţeni indonezieni, trei sunt sud-coreeni şi unul este malaezian, plus un alt pasager de naţionalitate franceză şi unul din Singapore. Se pare că printre pasageri ar fi existat 16 minori şi un bebe.

Indonezia a trimis avioane militare pentru a survola zona unde s-a pierdut contactul cu avionul, deşi condiţiile meteo nu sunt bune. De moment, nu este exclusă nicio ipoteză, deşi responsabilii indonezieni nu doresc să speculeze cu privire la cauzele evenimentului. Eforturile de căutare se concentrează pe o zonă între insulele Belitung şi Kalimantan, pe coasta de vest din Borneo. Singapore a oferit implicarea armatei sale în localizarea şi recuperarea aparatului. Au fost lansate cabinete de criză în aeroporturile Changi (Singapore) şi cel din Subraya pentru a servi rudele pasagerilor.

Dispare un avion al companiei AirAsia care zbura între Indonezia şi Singapore

AirAsia este o companie aeriană low cost cu sediul în Kuala Lumpur (Malaezia), un lider la categoria sa în Asia de Sud-Est. Până în prezent, avea un istoric curat de accidente de când a început să zboare în 1996. Deşi a fost fondat de un conglomerat de stat, în 2001 a fost achiziţionată de către managerul Tony Fernandes, care venea de la Time Warner. Noii propietari au preluat o datorie de 11 milioane de dolari (nouă milioane de euro). Compania a început să crească şi a deschis filiale în ţările din regiune, cum ar fi Indonezia. Avionul dispărut aparţinea filialei indoneziene, creată în 2004.

În 2014, o altă companie aeriană din Malaezia, Malaysia Airlines, a suferit două tragedii: în martie zborul MH370 din Kuala Lumpur spre Beijing a dispărut cu 239 de pasageri la bord. În noiembrie, Zborul MH370 a fost declarat oficial pierdut. În luna iulie, zborul MH17 al Malaysia Airlines a fost doborat de rachete în timp ce survola Ucraina, în conflict militar cu Rusia, cu 298 de pasageri la bord. Nu au existat supravieţuitori.

Rudele pasagerilor zborului QZ8501 aşteaptă veşti în aeroportul din Surabaya. / JUNI KRISWANTO (AFP)

Rudele pasagerilor zborului QZ8501 aşteaptă veşti în aeroportul din Surabaya. / JUNI KRISWANTO (AFP)

 

Până în prezent, AirAsia nu a fost niciodată victima unui accident de avion.

 

Sursă: hosteltur.com

One comment

  1. […] Aeronava Airbus 320-200 a companiei low cost AirAsia, cu sediul în Malaezia, care a dispărut sâmb… noaptea după ce a decolat de pe aeroportul indonezian din Surabaya (insula Java) s-a prăbuşit în mare. Ministerul Comunicaţiilor (Kemenhub) din Indonezia confirmă că au identificat logo-ul AirAsia printre obiectele găsite în Marea Java. În zborul QZ8501 călătoreau 162 de pasageri, 156 indonezieni, trei sud-coreeni, un francez, un malaezian, un singaporez, printre care 16 copii şi un nou-născut. Până în prezent, au fost recuperate mai multe cadavre şi resturi din avion. […]

Leave a Reply