Destinaţiile emergente ajung la 50% din piaţa mondială a călătoriilor

Târgul de turism ITB Berlin, care a avut loc în luna martie, a confirmat momentul bun prin care trece industria turismului la nivel mondial. În acest cadru, secretarul general al OMT, Taleb Rifai, a vorbit cu Hosteltur despre perspectivele sectorului, capacitatea sa de rezistenţă şi forţă de neoprit a destinaţiilor emergente, care reprezintă deja 50% din sosirile turiştilor internaţionali.

Ce bilanţ face OMT de anul 2014 şi ce previziuni are pentru 2015?

2014 a fost un an deosebit de bun, cu o creştere a sosirilor internaţionale de 4,7%. Pentru anul 2015 prognoza noastră de creştere este mai modestă de între 3% şi 4%, dar trebuie să spun că această estimare este conservatoare, deoarece în ultimii cinci ani, după criza din 2009, am înregistrat o creştere medie de 5% pe an, peste prognoza iniţială de 3,8%, care era estimată pentru perioada 2010-2020.

 

Vedeti situaţii de risc care ar putea compromite aceste prognoze?

Desigur, oricând pot apărea multe situaţii politice, economice sau de sănătate, catastrofe naturale, etc, care la un moment dat afectează călătoriile în anumite regiuni, aşa cum am văzut în trecut.

Dar experienţa ne arată că, la nivel global, turismul a continuat să crească şi, în plus efectul de recul, de recuperare, este foarte rapidă. Rezistenţa industriei turismului este absolut uimitor. A se vedea exemplul Egiptului, în pofida diverselor probleme care au afectat această destinaţie, întotdeauna s-a recuperat foarte rapid.

 Taleb Rifai, secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Turismului.

Taleb Rifai, secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Turismului.

 

Destinaţiile emergente, cum ar fi Egiptul, joacă un rol din ce în ce mai important în această creştere globală a turismului?

Şi, în general şi pe termen lung, în mod continuu destinaţiile emergente câştigă puţin câte puţin cota de piaţă pe piaţa călătoriilor internaţionale. În anul 2000, destinaţiile emergente reprezintă doar 40% din piaţa, în sosirile turiştilor internaţionale.

 

Şi acum?

Şn prezent, proporţia în comparaţie cu ţările de dezvoltate este de 50-50. Şi până în 2020, se estimează că vor ajunge la 60%. Dar asta nu înseamnă că destinaţiile mature pierd călătorii, ele continuă să crească.

Şi, de fapt, anul trecut cele mai mari creşteri în sosirile de turişti internaţionali s-au înregistrat în regiunile din Europa şi America de Nord, în timp ce Asia a continuat să crească cu fermitate.

 

Politica de vize turistice este cheie pentru aceste evoluţii?

Destinaţiile emergente poate că nu au progrese tehnologice sau multe ambasade în străinătate pentru a facilita eliberarea vizelor, dar în general atitudinea lor este mai deschisă faţă de ţările mai dezvoltate. În orice caz, aceasta nu este una dintre principalele provocări pentru destinaţiile emergente.

 

Care este impresia dumneavoastră după târgul ITB?

Mi-am întărit încrederea pentru văd ca¡ă suntem uniţi. Poate că acest lucru este asa datorită naturii optimist a sectorului nostru. În cele din urmă, noi suntem industria zâmbetelor, cea care sărbătoreşte cu călătoriile lucrurile bune ale vieţii. Iar faptul obiectiv este că industria face acest lucru bine şi pe măsură ce timpul trece intră mai mulţi actori.

Uite, exemplul Iranului, la târgul ITB şi-a crescut de patru ori spaţiul său, ceea ce trimite mesajul că ei iau turismul foarte în serios. De asemenea, la acest târg au participat companii din Yemen, Irak, Libia … Oricine şi-ar putea pune întrebarea dacă, având în vedere situaţia lor actuală, este  realistă ca aceste ţări să participe la aceste evenimente…

 

Şi este realist?

Este, pentru că aceşti oameni planifică dincolo de realităţile momentului.

 

PROFIL

Taleb Rifai (Iordania, 1949) a fost profesor de arhitectură şi este doctor în Design Urban în SUA înainte de a lucra pentru Guvernul Iordaniei. Din 2009, el este secretarul general al OMT, organizaţie cu sediul la Madrid, care de la sosirea lui Taleb Rifai şi-a consolidat greutatea şi credibilitatea internaţională conducând proiecte de turism durabil, cooperarea între ţări şi eliminarea vizelor.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply