Defineşte segmentele de piaţă pentru a-ţi îmbunătăţi competitivitatea

Informaţia pe care ne-o oferă Small Data sau Big Data generată de unitatea de cazare sau chiar de piaţă, ne permite să dobândim cunoştinte cheie pentru a interpreta ceea ce se întâmplă cu clienţii noştrii. A şti să defineşti segmentele pe care dorim să ne concentrăm  este esential pentru a influenţa îmbunătăţirea experienţei şi astfel să ne putem poziţiona într-un avantaj competitiv.

Privind în perspectiva la optimizarea resurselor şi la adaptarea serviciului în funcţie de nevoile clientului este important să cunoaştem care sunt profilurile noastre de clienţi, a determina profilul celor pe care i-am identificat deja şi, de asemenea, a celor pe care dorim să-i avem. Obişnuiţi cu o clasificare tradiţională, care era practic hotelul de oraş, hotelul de soare şi plajă sau hotelurile interne, nu este mai logic să planificăm hotelul în functie de tipul de client decât în funcţie de caracteristicile noastre? Ce este mai inteligent, a propune o soluţie la “problemă” sau a ridica “problema” şi apoi să propui soluţia? Cred că este mult mai inteligent să setezi ţinta şi o dată definită să o faci posibilă.

 Informaţia se sprijină pe informaţii cuantitative şi cuantitative înainte de luarea deciziilor.

Informaţia se sprijină pe informaţii cuantitative şi cuantitative înainte de luarea deciziilor.

Cu toate că a munci pe segmente într-un anumit mod este o abordare logică care vizează  satisfacerea maximă a clientului, afacerile nu sunt o ştiinţă exactă şi, prin urmare, a testa piaţa, a analiza concurenţa şi a defini clientul nostru cu nume şi prenume poate esenţial pentru a nu regreta mai târziu.

Segmentarea poate pune la îndoială managementul hotelului 

În ceea ce priveşte partea pură a afacerii în interiorul hoteluluisegmentarea este piatra de temelie a succesului strategiei de preţuri. Fiecare segment prezintă diferite  comportamente de rezervare şi de sensibilitate a preţului. Prin urmare, fiecare  segment are anumite cerinţe de fixare a preţurilor, precum şi cerinţe de vânzări şi de  marketing diferite. Scopul este de a crea echilibrul perfect între satisfacţia clientului  şi profitabilitate pentru a salva famoasa sezonalitate adaptând anumite segmente în fiecare moment al anului.

Definirea unei strategii de client şi de personalizare totală este foarte dificilă din punct de vedere tehnologic pentru hotelurile care nu pot aloca suficiente resurse. Ce se întâmplă de obicei este că noi presupunem că exista grupuri de clienţi similare între ele şi diferite de restul, pe baza informaţiilor cantitative şi calitative obţinute anterior. Acest lucru ne va permite să definim strategii diferite pentru fiecare grup. Valoarea segmentării constă în identificarea acestor grupuri omogene şi în clasificarea clienţilor în ele. Noi de obicei ajungem la concluzia că cheia consistă în a şti cum “să-ţi joci cărţile” într-un joc de percepţii, ajungând să îndeplinească aşteptări generate, care ne poziţionează într-o poziţie de avantaj faţă de concurenţă.

 

Informaţii care trebuie luată în considerare într-o segmentare de piaţă

Pentru a defini segmentele noastre de piaţă, bazate pe definirea produsului nostru sau pur şi simplu pentru a face o de campanie de atragere, ar trebui să se ţină cont de aceste informaţii cu privire la client.

  • Geografică: A determina caracteristicile clientului în funcţie de locul unde locuieşte. Aspecte atât de importante cum ar fi programul de lucru sau limba sunt cheie pentru a fixa tipul nostru de client.
  • Demografică: Cu privire la acest aspect trebuie să ţinem cont de informaţii cum ar fi, vârsta sexul sau statutul familial. Astfel, sunt determinate aspecte foarte interesante care definesc structura produsului şi tipul de ofertă.
  • Caracteristicile sociologice şi psicologice: Acest tip de informaţii determină  clasa socialăstilul de viaţăpersonalitatea şi gusturile. Pentru a obţine aceste date putem interpreta navigarea pe site-ul nostru sau sa să facem sondaje pentru  a determina aceşti parametri.
  • Socioeconomice: Informaţiile privind nivelul venitului sau a stilului de viaţă  care vor condiţiona preţul produsului. Analizarea nivelului de cheltuieli al clientului în istoricul nostru de date ne va ajuta în munca noastră de Revenue Management.
  • Comportamentale: Analizând unele aspecte importante, cum ar fi  comportamente, beneficii aşteptate sau loialitatea faţă de brandul nostru putem interpreta modul în care putem adapta programul nostru de loialitate.

În prezent, în dezvoltarea metodologiilor de Inbound Marketing, în care se optează pentru  tehnici de publicitate şi marketing nonintrusive, a şti cum să defineşti  cumpărătorulpersoana sau arhetipul clientului ideal, este cheie pentru dezvoltarea strategiei comerciale a oricărei afaceri, icnlusiv a unui hotel. Ar fi într-un mod mai grafic cea ce am structurat în cele cinci paragrafe anterioare. La sfârşitul acestui articol aveţi la dispoziţie un şablon relizat de compania Hubspot în format PDF.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply