Cum este reglementat Airbnb în oraşele lumii cu legislaţie

Marea Britanie a aprobat recent o lege pentru a promova economia de colaborare, cu care este deja legal să închiriezi domiciliul fără a fi nevoie să ceri permisiunea sau licenţa autorităţilor, aşa cum indică surse ale Airbnb. Ea se alătură astfel altor destinaţii unde există deja această reglementare, cum ar fi Paris, Amsterdam, Hamburg, Milano şi unele oraşe din Statele Unite.

Marea Britanie

Noua legislaţie va înlocui, aşa cum a recunoscut ministrul britanic al Locuinţelor, Brandon Lewis, “legile nepracticabile şi învechite datând din zilele analogice din anii 1970″, evitând propietarilor “birocraţia şi actele”. Prin urmare, ministrul este mulţumit că “am fost capabili să actualizăm legile şi să ne adaptăm la era digitală a secolului XXI. Oricine doreşte să-şi închirieze casa din Londra pentru o perioadă scurtă de timp, acum pot să o facă fără a fi nevoie să plătească pentru un permis local”. Limita în capitala britanică este la un maxim de 90 de zile pe an.

Aceasta reglementare face parte dintr-o serie de măsuri de sprijinire a economiei de colaborare în ţară, care au fost anunţate de catre Guvern săptămâna trecută. Acestea includ:

– Facilitarea gazdelor să poată obţine permisiunea de la propietari pentru a partaja casa actualizând modelul oficial de închiriere, astfel încât să poată face acest lucru implicit.

– Încurajarea funcţionarilor să folosească opţiunile de economiei de colaborare în călătoriile lor de muncă.

– Realizarea de proiecte pilot locale de ‘sharing cities’ în oraşe, cum ar fi Manchester si Leeds, pentru a explora potenţialul modelelor de colaborare de transport, spaţii publice, sănătate şi asistenţă socială.

În Majoritatea oraşelor reglementate, închirierea locuinţei principale este liberă, în timp ce pentru reşedinţele secundare este nevoie de un permis.  #shu#

În Majoritatea oraşelor reglementate, închirierea locuinţei principale este liberă, în timp ce pentru reşedinţele secundare este nevoie de un permis. Imagine Shutterstock.

Aceste măsuri au fost anunţate împreună cu bugetele anuale şi se bazează pe concluziile unui raport independent comandat anul trecut cu privire la economia de colaborare, care afirmă că Marea Britanie ar trebui să aspire să conducă această piaţă mondială.

În prezent, există mai mult de 39.000 de locuinţe care sunt oferite pe platforma Airbnb în această ţară.

 

San Jose (California), Washington DC şi Chicago (SUA)

Oraşul San Jose a aprobat o lege în luna ianuarie, care le permite rezidenţilor să împărtăşească propia lor locuinţă. De la 1 februarie Airbnb colectează şi remite taxele turistice în numele utilizatorilor. În Washington DC şi Chicago au început să facă acest lucru din 15 februarie.

 

Milano

În urma unei consultări publice, oraşul Milano s-a angajat în ianuarie să reglementeze activităţile economiei de colaborare.

 

Amsterdam

Autorităţile din Amsterdam şi Airbnb au semnat un acord anul trecut în decembrie pentru a promova schimbul responsabil de locuinţe şi pentru a simplifica plata taxei turistice în oraş, aşa cum am informat în Airbnb va colecta taxa turistică în Amsterdam.

Acordul stabileşte angajamentul Airbnb de a furniza gazdelor informaţii clare şi accesibile cu privire la reglementările legale, iar ei vor fi obligaţi să declare în mod activ că le înţeleg şi că le vor respecta înainte să publice anunţul. La rândul său, plataforma colectează şi remite autorităţilor taxa turistică din februarie.

 

San Francisco

Airbnb este deja legală în San Francisco, oraşul său sediu, după semnarea unui acord în luna octombrie pentru a colecta taxa şi impozitele turistice în numele utilizatorilor săi. În aceeaşi lună, primăria a aprobat o legislaţie în care a legalizat în totalitate posibilitatea de a închiria locuinţa propie.

 

Paris

În luna martie 2014 a fost aprobată ‘Loi Alur’, prin care oricine trăieşte în Franţa şi are o locuinţă în propietate o poate închiria fără a cere un permis specific de la primărie sau de la autoritatea locală, atât timp cât aceasta este locuinţa sa principală. Aceeaşi lege permite, de asemenea, închirierea pe termen scurt a reşedintelor secundare, dar oferă oraşelor dreptul de a impune cerinţe suplimentare.

Cu o lună înainte Primăria din Paris şi Airbnb ajunseră la o întelegere pentru colectarea taxei turistice. (A se vedea, de asemenea: “Airbnb va trebui să colecteze taxa turistică în Franţa“).

 

Hamburg

Hamburg are o legislaţie similară, deşi adoptată cu un an mai devreme, în iulie 2013. Acolo este absolut legal sa închiriezi o cameră sau toată casa când este vorba de reşedinţa principală, în cazul în care propietarii sunt temporar plecaţi în vacanţă. Nu este necesar să ceri niciun tip de licenţă, dacă sunt îndeplinite aceste condiţii. Dacă o a doua sau mai multe propietăţi sunt închiriate, atunci trebuie solictată o autorizaţie de la Autorităţile locale.

 

Catalonia

Turismul P2P va avea o nouă legislaţie şi în Catalonia.

 

Cifrele Airbnb

Numai anul trecut 20 de milioane de persoane s-au cazat în diferite locuri din lume prin intermediul platformei Airbnb. Europa este continentul cu cea mai mare ofertă, iar dintre ţările europene, Frant¡ţa este ţara cu cele mai multe anunţuri, 112.000, reprezentând o creştere de 111% faţă de anul 2013. Dintre acestea, 41.000 sunt din Paris.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply