Shadow

COVID ar putea distruge până la 100 de milioane de locuri de muncă în turism

Pandemia de coronavirus ar putea cauza pierderea a până la 100 de milioane de locuri de muncă în turism. Acest lucru a fost avertizat de secretarul general al ONU, António Guterres, într-un raport privind impactul crizei sănătății asupra turismului, în care avertizează, de asemenea, că scăderea masivă a veniturilor din exporturile din turism ar putea reduce reduce PIB-ul mundial de până la 2,8% și că angajații și cele mai vulnerabile națiuni sunt expuse unui risc mai mare. „Este necesar să se intensifice cooperarea internațională, în special în ceea ce priveste restricțiile de călătorie și gestionarea frontierelor, pentru a garanta sprijinul pentru mijloacele de trăi și economiile cu responsabilitate și sentiment de solidaritate”, îndeamnă documentul. 

 

Raportul de politici „COVID-19 and Transforming Tourism” prezentat la sfârșitul lunii august, reamintește că turismul „a fost unul dintre sectoarele cele mai afectate de virus și că nicio țară nu a rămas neafectată, cu restricții de călătorie și o scădere bruscă de la cererea consumatorilor care a provocat o scădere fără precedent a numărului de turiști internaționali”. 

Călători în aeroport.

 

Din acest motiv, documentul, pregătit de Organizația Mondială a Turismului (OMT), avertizează asupra consecințelor pe termen scurt și lung ale adoptării de către guverne de decizii unilaterale, inclusiv asupra posibilului impact negativ asupra eforturilor de redresare și a încrederii consumatorilor în turismul internațional. 

 

„Ridicarea sau impunerea restricțiilor de călătorie trebuie să fie pe deplin coordonată între țări pentru a garanta reluarea în siguranță a turismului”, avertizează el. 

 

Astfel, subliniază că, pe măsură ce țările ridică treptat restricțiile de călătorie și turismul reîncepe încet în multe părți ale lumii, „sănătatea trebuie să rămână o prioritate„. De asemenea, susține stabilirea unor protocoale de sănătate coordonate care să protejeze muncitorii, comunitățile și călătorii, sprijind în același timp companiile și angajații. 

 

Potrivit mesajului lansat de Guterres, „este imperativ să reconstruim sectorul turistic” într-un „mod sigur, echitabil și ecologic” pentru „a ne asigura că turismul își recăpăta pozișia de furnizor de locuri de muncă decente, venituri stabile și protecția moștenirii noastre culturale și naturale”.

 

Secretarul general al Organizațiilor Națiunilor Unite a subliniat, de asemenea, că turismul este unul dintre cele mai importante sectoare economice din lume, deoarece oferă „mijloace de trăi pentru sute de milioane de oameni”, în timp ce „stimulează economiile și permite țărilor să prospere”. 

Documentul avertizează, de asemenea, că impactul pandemiei asupra turismului pune deja în pericol eforturile de conservare. Citând cazuri din întreaga lume, el avertizează că scăderea bruscă a veniturilor din turism a întrerupt finanțarea pentru conservarea biodiversității și, deoarece mijloacele de trăi sunt expuse riscului în și în jurul ariilor protejate, există temeri că vor crește de cazurile de braconaj și jaf. 

 

„Impactul biodiversității și ecosistemelor va fi deosebit de critic în statele mici insulare în curs de dezvoltare (SIDS) și în țările cel mai puțin dezvoltate (LDC). Mai mult, odată cu închiderea a 90% din siturile patrimoniului mondial ca urmare a pandemiei, atât patrimoniului material, cât și cel imaterial sunt în pericol în toate părțile lumii”, avertizează el. 

 

Închiderea companiilor

Documentul de politici menționează că femeile, tinerii și muncitorii din economia informală sunt cei mai expuși riscului de a-și pierde locurile de muncă și închiderea afacerilor în sectorul turistic. În același timp, destinațiile care depind cel mai mult de turism pentru ocuparea forței de muncă și creșterea economică sunt probabil cele mai afectate, de asemenea de scăderea proiectată a investițiilor străine (ISD) de până la 40% în 2020. 

Prognoze de turism internațional.

 

De asemenea, observă că sosirile de turiști internaționali, care au atins 1,500 de miliarde în 2019 (aproximativ încă 9 miliarde de oameni au călătorit în țările lor) ar putea scădea în acest an între 58% și 78%. 

 

Acest lucru pune în pericol până la 100 de milioane de locuri de muncă directe în turism, în timp ce cheltuielile cu turismul ar putea scădea între 910 miliarde de dolari și 1,2 trilioane de dolari, reducând produsul intern brut (PIB) cu 1,5% și 2,8%. 

 

În plus, afacerile mici (care susțin 80% din turismul mondial) sunt deosebit de vulnerable, spune el. 

 

Cinci priorități pentru a merge mai departe

Raportul subliniază că această criză reprezintă o oportunitate de a regândi turismul, inclusiv modul în care contribuie la obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD). În acest scop, documentul de politică oferă cinci priorități pentru reluarea turismului, toate având ca scop asigurarea unui sector mai rezistent, incluziv și neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon. Aceste priorități sunt: 

1. Mitigarea efectelor socio-economice asupra mijloacelor de trăi, în special a ocupării forței de muncă a femeilor și a securității economice. 

2. Creșterea competitivității și consolidarea rezilienței, printre altele, prin diversificarea economică și promovarea IMM-urilor. 

3. Progres în inovație și transformarea digitală a turismului.

4. Promovarea sustenabilității și creșterea ecologică. 

5. Acordarea unei atenții sporite coordonării și conducerii responsabile. 

 

Documentul poate fi descărcat la următorul link

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.