Shadow

Companiile aeriene trebuie să opereze 50% din sloturile lor în timpul iernii pentru a le reține

Comisia Europeană (CE) a extins scutirea de la respectarea normelor de sloturi ale companiilor aeriene pe care trebuie să le opereze în această iarnă 2021/2022, în perioada 31 octombrie – 27 martie, cel puțin 50% din programele lor de alocare a sloturilor în aeroporturi pentru a putea opta din nou la ele în următorul sezon similar. Aceste reguli de ajutor au fost adoptate în februarie 2021. „Pe măsură ce industria aeronautică începe să se recupereze după impactul crizei de COVID-19, Comisia rămâne hotărâtă să mențină relaxarea regulilor obișnuite de alocare a sloturilor pentru companiile aeriene”. 

 

Prevederea obișnuită „folosește-l sau îl vei pierde” pentru sloturile de pe aeroporturi le obligă să utilizeze cel puțin 80% din sloturile de decolare și aterizare atribuite pe aeroporturile pe care le operează pentru a păstra drepturile istorice ale rutelor lor. 

 

Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat: „Sunt convinsă că o rată de utilizare a sloturilor de 50% este adecvată pentru toate părțile interesante pentru a asigura o utilizare eficientă a capacității aeroportului și, în același timp, pentru clienți”. 

Fotografie: Airbus.

 

Ea a recunoscut că încă trebuie să ne confruntăm cu incertitudini din cauza crizei provocate de COVID-19, astfel că „excepția ‘neutilizării justificate de sloturi’, atunci când măsurile impuse de stat împiedică în mod serios capacitatea pasagerilor, rămâne în vigoare, cu scopul de a face față unor circumstanțe viitoare neprevăzute, fără a bloca în mod nejustificat capacitatea aeroportului”. a recunoscut ea. 

 

Anul trecut, la începutul pandemiei, Bruxelles-ul a acordat o scutire excepțională și pe timp limitat de la normă „folosește-le sau le vei pierde”, stabilită în regulamentele de alocare a sloturilor, mai exact până la data de 30 iunie 2020, care apoi a fost prelungită până în octombrie anul trecut și până la sfârșitul sezonului de iarnă 2020/2021, pe 27 martie, astfel încât companiile aeriene să poată face față scăderii drastice a cererii și restricțiilor operaționale ca urmare a crizei de sănătate, fără a-și pierde sloturile, o măsură pe care au adoptat-o și autoritățile de reglementare din Statele Unite. 

 

Tocmai, respectarea legislației privind sloturile și posibilitatea pierderii acestora a determinat companiile din întreaga lume să opereze zboruri aproape goale pentru a nu rămâne fără drepturile lor de decolare și aterizare la aeroporturile respective. (A se citi: UE va relaxa norma de utilizare sau pierdere de sloturi pentru a evita zborurile fantomă)

 

În luna februarie a acestui an, Parlamentul European a extins din nou scutirea Uniunii Europene (UE) pentru companiile aeriene de la norma „folosește-l sau îl vei pierde” pentru vara anului 2021, dar a stabilit obligația de a utiliza doar 50% din sloturile de aterizare și decolare planificate pentru sezonul estival din acest an. CE extinde acum aceeași proporție pentru iarnă 2020/2021, cu care industria nu este de acord. 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.