Companiile aeriene europene cer un arbitraj pentru grevele din acest sector

Cele mai recente greve ale controlorilor de trafic aerian (ATC) din Franţa, Grecia, Italia şi Belgia, unele organizate de aceştia, iar altele făcând parte din grevele generale la care s-au alăturat, au lăsat în luna martie şi aprilie un total de 2.000 de zboruri anulate şi mai mult de un milion de minute de întârzieri între membrii alianţei Airlines for Europe (A4E), care cer să se stabilească o procedură de arbitraj, înainte de a avea loc o grevă în acest sector.

Noul lobby de transport aerian, compus din Air France-KLM, IAG, Grupul Lufthansa, Ryanair, easyJet, Norwegian, Finnair si Jet2.com, subliniază faptul că această cifră este echivalentă cu mai mult de 16.000 de ore de zbor pentru toate companiile care operează în spaţiul aerian european. “La doar două săptămâni după ultima grevă din Belgia, controlorii de trafic aerian francezi vor face pentru a treia oară într-o lună o nouă grevă în sectorul public, care va fi greva cu numărul 44 din Franţa care afectează acest sector din 2009”.

Pasageri în Aeroportul din Frankfurt (Fotografie din arhivă/Efe).

Pasageri în Aeroportul din Frankfurt (Fotografie din arhivă/Efe).

Potrivit alianţei, numai în 2015, peste 10.000 de zboruri operate au fost afectate de 28 de zile de greve în controlul traficului aerian (ATC) în Europa.

Ei subliniază că acest nou protest afectează “sute de zboruri” în Europa, unele pentru anulări şi altele pentru întârzieri “semnificative”. Prin urmare, “pentru un protest care transformă pasagerii în victime şi slăbeşte companiile aeriene europene, A4E cere din nou Comisiei Europene şi guvernelor din ţările Uniunii Europene să acţioneze imediat pentru a apăra consumatorii”.

Aceste abordări ale A4E au avut loc după o nouă grevă generală în Franţa, la care s-au alăturat controlorii de trafic aerian, şi în acelaşi moment cu greva convocată de sindicatul Ver.di în şase aeroporturi din Germania în zonele de asistenţă la sol, controlul pasagerilor şi pompierii din aerporturi, “care însumate ar putea transforma într-un coşmar călătoriile în Europa”. Potrivit alianţei, situaţia necesită introducerea unui sistem de arbitraj.

“Până în prezent, în 2016, grevele ATC din Grecia, Italia, Belgia şi Franţa acumulează deja o săptămână completă de perturbare a traficului aerian”, a asigurat directorul A4E, Rhomas Reynaert, care a caracterizat protestul ca fiind “disproporţional” din partea sindicatelor.

A4E a semnalat faptul că liniile aeriene implementează măsuri pentru a planifica operaţiunile lor şi a minimiza efectele grevei, atât în traficul local cât şi în survoluri.

 

Grevă în Germania

Pasagerii cu sosirea şi plecarea din Germania s-au confruntat cu perturbări pe scară largă ca urmare a grevei convocate de sindicatul angajaţilor din sectorul public Ver.di care a afectat serviciile de la sol, controlul pasagerilor, siguranţă şi serviciul de pompieri în cele două hub-uri principale, aeroporturile din Frankfurt şi München, precum şi aeroporturile de legătură ale companiilor aeriene low cost şi zborurilor interne din Düsseldorf, Köln-Bonn, Dortmund Hannover.

Cu această grevă simbolică, sindicatul dorea să obţină o creştere salarială de 6% pentru cei 2,1 milioane de membrii într-o gamă largă de sectoare ale serviciilor publice. Apelul a afectat în mod esenţial principala companie aeriană germană Lufthansa, care a operat doar 40% din zborurile programate.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply