Companiile aeriene anulează 7.500 de zboruri din cauza unei furtuni “istorice” în nord-estul Statelor Unite

Pasagerii transportului aerian se confruntă săptămâna aceasta în nord-estul Statelor Unite cu cel mai mare caos al sezonului: companiile aeriene au fost nevoite să anuleze peste 7.500 de zboruri de luni după-amiază până miercuri, afectând aproape un milion de utilizatori, din cauza viscolului puternic Juno, calificat ca “istoric”, însoţit de rafale puternice de vânturi de până la 120 de km/h şi care a produs deja 90 de centimetri de zăpadă şi ameninţă încă regiunea.

Din zborurile anulate, cel puţin 3.200 au fost deja anunţate duminică, la o zi înainte ca primii fulgi de nea să cadă de-a lungul coastei de est; aşa cum informează ziarul USA Today. Aproape toate marile companii aeriene au declarat că nu vor percepe fees pentru modificarea zborurilor clienţilor care trebuiau să zboare în aceste zile din zeci de aeroporturi situate pe traiectul acestei furtuni.

Începând cu 11 pm ET, în noaptea de luni, mai mult de 2845 de zboruri programate pentru luni fuseseră anulate în întreaga ţară, iar pentru marţea aceasta, au fost deja anulate 4.340, potrivit site-ului de monitorizare a zborurului FlightAware. Chiar pentru miercuri au fost anulate deja preventiv mai mult de 300 de zboruri, deoarece companiile încearcă să anticipeze impactul extins al furtunii. În total, numărul anulărilor masive legate de furtună depăşeşte 7.495 pentru perioada care se extinde de luni până miercuri.

Companiile aeriene anulează 7.500 de zboruri din cauza unei furtuni "istorice" în nord-estul SUA.

Companiile aeriene anulează 7.500 de zboruri din cauza unei furtuni “istorice” în nord-estul SUA.

 

Toate zborurile anulate

New York JFK, Newark Liberty, New York LaGuardia, Boston şi Philadelphia sunt, se pare, cele mai afectate aeroporturi. Alte aeroporturi din regiune, între Hartford şi Povidence, ar putea rămâne, de asemenea, cu avioanele la sol.

Conform previziunilor metereologice, se estima că principalele hub-uri aeriene din regiune vor suporta greul furtunii cu o agravare a condiţiilor în timpul nopţii, deci este de aşteptat ca marţea aceasta să fie şi mai puternică, astfel că au fost anulate toate zborurile în unele dintre cele mai aglomerate aeroporturi.

American Airlines şi United, cele mai mari companii din ţară, au anulat toate zborurile cu originea şi destinaţia în aeroporturile menţionate mai sus.

American, cea mai mare companie aeriană din ţară după fuziunea cu US Airways, a informat azi că va avea “operaţiuni foarte limitate” în nord-est. Compania aeriană a suspendat toate zborurile de luni după amiază şi toată ziua de marţi pe aeroporturile din Philadelphia, Newark Liberty, New York LaGuardia, New York JFK şi Boston.

Companiile aeriene anulează 7.500 de zboruri din cauza unei furtuni "istorice" în nord-estul SUA

Companiile aeriene anulează 7.500 de zboruri din cauza unei furtuni “istorice” în nord-estul SUA

 

Compania spune că se asteaptă să reia operaţiunile pe aeroporturi miercuri dimineaţa. Philadelphia şi New York JFK sunt principalele hub-uri ale companiei American, ceea ce va însemna că vor fi afectate şi celelalte operaţiuni de pe harta de rute ale companiei în alte aeroporturi din ţară.

Ceva similar se întâmplă cu operatiunile companiei United, a doua companie ca mărime din ţară. Compania a anunţat că începând de luni noaptea limita operaţiunile sale pe hub-ul Newark din New Jersey, aeroport care serveşte, de asemenea, oraşul New York, precum şi în cele două mari aeroporturi din New York, La Guardia şi JFK.

Newark este unul dintre cele mai mari hub-uri ale companiei United, deci este posibil ca anularea zborurilor va avea acelaşi efect domino provocând anulări în alte oraşe în care compania aeriană operează.

CEO-ul serviciului FlightAware, Daniel Baker, a avertizat aseară că şi alte companii vor anula toate operaţiunile lor pentru marţi, având în vedere condiţiile din nord-est. “Ne aşteptăm ca … practic toate zborurile spre New York să fie anulate mâine”, a declarat el luni, aşa cum citează ziarul american.

Puternica furtună Juno înconjoară oraşul New York (Fotografie AFP).

Puternica furtună Juno înconjoară oraşul New York (Fotografie AFP).

 

În celelalte aeroporturi importante din regiune se aşteptau măsuri similare pentru marţea aceasta.

 

Stare de urgenţă

Luni, guvernatorii din cinci state -Connecticut, Massachusetts, New Jersey, New York şi Rhode Island- au declarat starea de urgenţă chiar înainte de trecerea lui Juno, o furtună care ameninţă să îngroape comunităţile în zona Tri-State cu aproximativ un metru de zăpadă şi să aducă un viscol violent care poate provoca întreruperea energiei şi riscuri şi pentru călătoriile pe uscat.

Noaptea trecută, primarul din New York, Bill de Blasio, a dispus ca după ora 23:00 a zilei de luni ca toţi şoferii care nu au de făcut călătorii urgente să nu folosească drumurile din oraş.

Trenul suburban PATH, care leagă New York de oraşul vecin New Jersey, peste râul Hudson, îşi întrerupea, de asemenea, serviciul începând cu noaptea trecută.

Potrivit autorităţilor, în total, peste 50 de milioane de persoane ar putea fi afectate de această furtună de zăpadă care, pentru moment, paralizează deja transportul.

 

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply