Clasamentul celor mai mari 15 companii turistice din lume

Clasamentul celor mai importante 15 companii de turism din lume în funcţie de capitalizarea pe bursă este condus de Priceline (din care face parte Booking.com), conform unui raport realizat de Skift.

Astfel, valoarea pe bursă a Priceline se ridică la 56.000 de milioane de dolari, la data de 7 ianuarie 2015, cu 32,4% mai mult faţă de acum un an şi jumătate.

Locul al doilea este ocupat de divizia de turism a Disney (parcuri tematice, hoteluri şi croaziere), cu o capitalizare de piaţă de 49.760 milioane de dolari (+42,2%).

Las Vegas Sands, deţinut de Sheldon Adelson, completeză podiumul primelor trei locuri, cu o valoare de piaţă de 43.680 milioane de dolari (+2,24%).

Alte două companii legate de hoteluri şi cazinouri din Macao, Wynn Resorts şi Galaxy Entertainment, au pierdut din valoarea de piaţă, printre alte motive, din cauza campaniei anti-corupţie desfăşurată de către guvernul din China, care a dus la scăderea numărul de mari pariori la mesele de joc.

Clasament publicat de Skift.

Clasament publicat de Skift.

 

Companii aeriene

Aşa cum evidenţiază Skift, printre cele mai mari 15 companii de turism listate pe bursă, cele mai mari creşteri de capitalizare de piaţă au fost înregistrate de companiile aeriene din Statele Unite ale Americii în ultimul an şi jumătate.

Astfel, au avut loc reevaluări puternice ale companiilor Delta (149%), Southwest (+197%) şi United (+130%). Scăderea preţurilor la combustibil, concentrarea companiilor aeriene pe piaţa americană, creşterea veniturilor din serviciile auxiliare şi ajustările de capacitate au fost factori decisivi în acest progres.

În schimb, ultimul an şi jumătate a fost mai dificil pentru companiile aeriene europene, mai afectate de situaţia economică slabă.

În acest sens, Ryanair şi-a menţinut valoarea sa de piaţă, în timp ce valoarea Lufthansa a scăzut cu 15,7%, iar compania nu mai apare în acest an în topul 15.

 

Hoteluri

Prima companie hotelieră după capitalizarea de piaţă este Hilton Worldwide, cu o valoare de piaţă de 24.650 milioane de dolari (nr. 8 în clasament), urmată de Marriott International cu 21.210 milioane de dolari (nr. 11) şi Host Hotels & Resorts, cu 17.790 milioane de dolari (nr. 13).

În afară de companii aeriene şi lanţuri hoteliere, în topul 15 mai apar companii de croazieră ca Carnival Corporation pe locul 6 şi Royal Caribbean Cruises pe locul 12. Compania de tehnologie Amadeus ocupă locul 14, cu de piaţa de 17.150 milioane de dolari, înregistrănd o reevaluare de 20,85% în ultimul an şi jumătate.

 

Raportul complet îl puteţi citi pe Skift.

 

 

Sursă: hosteltur.com

 

2 comments

  1. sorin says:

    1 Billion = 1 miliard dolari; corectati va rog articolul

Leave a Reply